Транспорт у польських містах

Транспорт у польських містах

Якщо вас давно цікавила тема транспорту в Польщі, то ця публікація саме для вас. Але навіть, якщо ви й ніколи не замислювався на цю тему, але маєте інтерес до сусідньої країни, то продовжуйте читати наш матеріал. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

У першу чергу варто звернути увагу, що загалом українська та польська транспортні системи досить подібні. Але основними відмінностями Польщі є:

  • модернізований транспорт;
  • велика кількість іноземних транспортних компаній;
  • можливість майже кругом розраховувати банківською карткою;
  • найпоширеніший міський транспорт – трамваї;
  • громадський транспорт у містах функціонування без запізнень по точному графіку;
  • наявність нічного транспорту та єдиного електронного квитка по місту;
  • високі штрафи за безквитковий проїзд.

Транспорт для людей

Після українських доріг і умов поїздок у транспорті ви просто закохаєтеся в Польщу. Тут настільки все продумано та зручно зроблено для тих, хто користується місцевим громадським транспортом, що після повернення в Україну це буде першим, за чим ви засумуєте.

Регулярність і дотримання розкладу – це основні правила. Якщо трамвай ходить раз на 7 хвилин, то це так і буде. Кожна сім хвилин він дійсно з’являтиметься на зупинці. А не через двадцять, десять, три хвилини, кожен раз змінюючи інтервал. Але, якщо ви біжите за ним і просите зупинитися – не надійтеся – чекайте наступний, адже водій має слідувати розкладу і кожна секунда для нього має значення.

Забудьте про несплату проїзду

Якщо в Україні проїхати безкоштовно в тролейбусах чи маршрутних автобусах досить легко і без особливої відповідальності, то в Польщі краще з цим не ризикувати. Адже тут постійно й жорстко перевіряють наявність квитків за проїзд. І якщо такого не буде, то штраф за проїзд більше ста злотих брутто! Навіщо так ризикувати?

Щодо брутто та нетто, які прийнято використовувати в Польщі, допоможе в них орієнтуватися Kalkulator Wynagrodzeń.

І вдень, і вночі

Ще одна «любов» – це можливість скористатися нічним громадським транспортом. Ви не повинні хвилюватися, як вам добиратися вночі, чи що доведеться викликати дороге таксі. Усе, що вам необхідно – терпіння, оскільки вночі транспорт у Польщі ходить раз на пів години – раз на годину.

Квиток без місця

Що може бути дивним для українців – це продаж квитків на міжміські потяги без гарантії місця. Люди можуть сидіти та стояти в тамбурах по 5-7 годин. При цьому потяги в Польщі ходять дуже часто та квитки можна купити будь-коли. Отже, це гарантія того, що можна потрапити з пункту А в пункт В між міста завжди.