“Трикутник Гдині” як платформа для співпраці трьох портів трьох країн

“Трикутник Гдині” як платформа для співпраці трьох портів трьох країн

У польському місті Гдиня 20-21 серпня відбувся VIII Міжнародний форум інтермодального транспорту «FRACHT 2020». Це найбільша подія року в галузі промисловості TSL (транспорт, доставка, логістика) у Польщі. Протягом останніх 7 років більше 200 учасників дискусійних панелей розробляють вимоги та пропозиції щодо дій, головною метою яких є створення умов для динаміки розвитку інтермодального транспорту. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати Анни Стожко.

Спільно з Польсько-Українською Господарчою Палатою (PUIG) організатором заходу є Міжнародна асоціація Європа-Північ-Схід (ENEIA). Форум FRACHT – це міжнародна подія, в якій попри «пандемічні перешкоди» взяли участь гості з України, Казахстану та Білорусі, а також країн Далекого Сходу.

Перед учасниками виступили з промовами зокрема: Збігнєв Григляс – заступник держсекретаря Міністерства державних активів, Януш Пєхочинський – президент Польсько-Азійської торговельно-промислової палати, Володимир Макуха – віце-президент правління Балтійсько-Чорноморського економічного форуму та Яцек Пєхота – президент PUIG та ENEIA.

Учасникам заходу було зачитано листи із повідомленням від Анни Москви – заступника держсекретаря Міністерства морської економіки та внутрішнього судноплавства, а також Лєшека Бонни – заступника маршала Поморського воєводства та одночасно президентом Правління Асоціації польських регіонів Балтійсько-Адріатичного транспортного коридору.

Руслан Перун, радник Посольства України в Республіці Польща, зазначив, спираючись на результати першої половини 2020 року, що Польща залишається четвертим торговим партнером України та другим найбільшим експортним ринком українських товарів у світі після Китаю. Укрзалізниця може похвалитися подвійним збільшенням контейнерних перевезень. У липні цього року вже другий контейнерний поїзд з Китаю за 15 днів пройшов 9 тисяч кілометрів до України. Кількість суден, які користувалися послугами в портах України за перші 7 місяців 2020 року становить 6 616 одиниць. Більше того, загальні перевалки в першій половині цього року нараховує 79,3 млн. тон та перевантаження контейнерів понад 520 тис. TEU (Twentyfoot Equivalent Unit). Найпоширеніші товарні групи – зерно, руда, вугілля, нафта та паливо.

На форумі було оголошено про нові напрямки співпраці в регіоні ABC (Адріатичне-Балтійське-Чорне моря). Представники «Укрзалізниці» висловили намір поглибити співпрацю з Польщею. Учасники заходу розглянули подальшу інтеграцію українських та польських портів, зокрема побудувавши прямий зв’язок між Одеським портом та Гданськом з пунктом перевантаження в польському Славкові. Очікується, що розвиток відносин у цьому напрямку призведе до подальшого включення України до ринку ЄС, а також сприятиме розвитку транспортної інфраструктури в обох країнах. Також запропоновано створити т.зв. “Трикутник Гдині” як платформа для співпраці трьох портів  – Херсона (Україна), Клайпеди (Литва) та Гдині (Польща).

Під час Форуму було підписано угоду про співпрацю між Польсько-Українською Господарчою Палатою та Балтійсько-Чорноморським економічним форумом.

Також було обговорено можливості, загрози та виклики для учасників ринку в умовах обмеження через епідемію COVID-19 у світі. Детально проаналізовані перспективи розвитку та розширення інтермодальних міжнародних перевантажувальних, прикордонних та внутрішньодержавних вузлів. Це покращило б зв’язок польських портів Балтії із сусідніми країнами –  Білоруссю та Україною.

Деталі на сайті події: https://www.forum-fracht.pl/

Зацікавлених додатковою інформацією на дану тему запрошуємо до представництва ПУГП у Києві: вул. Хорива 4, оф.10.

Матеріал підготовлений за інформацією Варшавського офісу ПУГП