У Бєльсько-Бялій правитимуть православні богослужіння українською мовою
http://prostir.pl/wp-content/uploads/2018/03/800px-POL_Bielsko-Bia%C5%82a_Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_%C5%9Bw._Tr%C3%B3jcy_1.jpg

У Бєльсько-Бялій правитимуть православні богослужіння українською мовою

У костелі св. Трійці у місті Бєльсько-Бяла на півдні Польщі один раз на місяць правитимуть православне богослужіння. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ПРОстір.

У костелі св. Трійці у місті Бєльсько-Бяла на півдні Польщі один раз на місяць правитимуть православне богослужіння. З думкою про тисячі українців, котрі живуть та працюють там, — пише «Gazeta Wyborcza».

— Хай вони почуваються у нашому місті так, як у себе вдома, — каже отець Яцек Пендзівятр, речник курії Беєльсько-Живєцької дієцезії.

Безробіття у Бєльсько-Бялій рекордно низьке. Наприкінці лютого 2018 року воно становило тільки 2,4%. У вітринах магазинів можна побачити безліч пропозицій з роботою. І не тільки по-польськи, але й українською мовою.

Не дивно, бо українці нині рятують багато місцевих закладів праці. Громадяни України працюють на виробництві, у ресторанах, магазинах. У місті, мабуть, немає нині будови, де не було би чути української мови. Подібна ситуація у багатьох інших містах Сілезького воєводства.

Вигоду від перебування українців мають не тільки працедавці. Деякі місцеві жителі здають їм в оренду цілі будинки та квартири і непогано на цьому заробляють.

— Особа з моєї родини здає квартиру українцям. Боятися нічого. Вони дуже стараються, аби про них не думали погано, — говорить одна з жительок Бєльсько-Бялої. Працедавці також задоволені, хоча трапляються випадки, коли, наприклад, українці залишають працю без попередження. Але так буває і серед поляків.

Як живеться українцям у Бєльсько-Бяляій? Багато залежить від того, чи вони приїжджають до польського міста з сім’ями, чи мають добру роботу, у яким умовах вони мешкають, чи мають позики у країні, які мусять сплачувати. Однак у цілому вони задоволені. Бєльсько-Бяла — це місто з багатокультурною традицією, яке насправді є дружнім, — розповідає журналістка з України, котра живе у місті та допомагає українським трудовим іммігрантам.

У Бєльсько-Бялій та околицях працює вже декілька тисяч українців. Їхню присутність зауважила курія Бєльсько-Живєцької дієцезії. Завдяки порозумінню з Православною церквою, нещодавно у бєльській церкві св. Трійці відбулася перша молитовна зустріч для українців. Православні богослужіння будуть проходити там постійно, один раз на місяць.

Отець Яцек Пендзівятр, речник курії, каже, що цю ініціативу запропонував єпископ Бєльсько-Живєцької дієцезії. Бєльсько-Бяла підпорядковується православній єпархії у місті Сосновець. Священик Роман Піндель зв’язався з місцевим пробощем і запропонував відправляти православні службі божі в одній з бєльських церков.

— У нас в дієцезії є священики, котрі раніше працювали в Україні і вони знають українську мову. У церквах у Бєльсько-Бялій та місті Живєц відправляли богослужіння українською мовою для католиків. Однак ми хочемо подбати також про православних працівників з України. Хай вони почуваються у Бєльсько-Бялій, як вдома, — говорить о. Пендзівятр.

Українці працюють не тільки у Бєльсько-Бялій. За словами речника Воєводського управління праці у Катовицях Аркадіуша Качора, торік працедавці у Сілезькому воєводстві зареєстрували понад 145 тисяч заяв про намір працевлаштувати працівника з України. Майже 17 тисяч — це роботодавці з Бєльського повіту. Трохи більше заяв — понад 18 тисяч — зареєстрували працедавці з Катовиць. Третій населений пункт, який найбільше зацікавлений у працівниках з України, це місто Пщина. Місцеві працедавці зареєстрували понад 16 тисяч таких документів. Великий попит на українських заробітчан є у будівельній, промисловій та транспортній галузях.

А.П., bielskobiala.wyborcza.pl