У чому полягає суть роботи консульства України в Польщі (інтерв'ю)

У чому полягає суть роботи консульства України в Польщі (інтерв’ю)

Якими сьогодні є українсько-польські відносини та в чому полягає суть роботи консульства в Польщі, в інтерв’ю розповів Віце-консул Генерального консульства України в Кракові Максим Музичко. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Якими сьогодні є українсько-польські відносини та в чому полягає суть роботи консульства в Польщі, в інтерв’ю inpoland.net.pl розповів Віце-консул Генерального консульства України в Кракові Максим Музичко.

— Доброго дня пане Максиме! Для початку скажіть будь ласка, що входить в обов’язки консульських посадових осіб і чим займається  консульство України у Кракові і як ця діяльність на практиці допомагає українцям, які перебувають в межах консульського округу?

— Генеральне консульство у Кракові забезпечує дотримання прав і свобод громадян України, які перебувають на території ввіреного консульського округу починаючи від щоденного прийому громадян, що проводиться нашою установою до відвідування ув’язнених та важкохворих, нагляду за усиновленими дітьми, а також допомоги в репатріації померлих співвітчизників на батьківщину.

Слід враховувати, що на установу також покладено представницькі обов’язки, зокрема, участь у наукових конференціях, заходах пов’язаних з пам’ятними датами як країни перебування так і історією України, політичними та економічними напрямками дипломатичної служби.  

У справах конфліктних та проблемних з якими стикаються наші громадяни на території РП — нашим завданням є контрольно наглядова функція. Зокрема, у випадках факту затримання, арешту, госпіталізації, втрати документів, а також смертей. Спектр роботи консульства починається, де факто, від народження громадянина України, його реєстрації громадянином України, до його смерті. Конкретно — це є взаємодія та допомога на всіх етапах життя, яку ми надаємо громадянам України. Це і є консульсько-правовий захист та супровід!

— Скільки осіб працює в консульстві?

—  Якщо мова йде про консульські посадові особи, які контактують з громадянами України — це три посадові особи. Далі йде технічний персонал та наймані працівники. Ці особи забезпечують реєстрацію вхідної вихідної кореспонденції, архівації технічну підготовку шаблонів документів, ксерокопії та в загальному при щоденному проведенні прийому громадян. Тобто є три консульські посадові особи, які приймають громадян України та вирішують їх питання щодо звернень та штат офісних працівників, що виконують підготовку документів.

— Як виглядає ваш робочий день, робочий день віце-консула?

— Активно, напружено та складно. Робочий день починається в установі з 8:30 до 17:30. Це офіційні години. Неофіційно ж ми є на робочому місці з 8:00 ранку до пізнього вечора. Ми працюємо практично в цілодобовому режимі, якщо це стосується критичних та непередбачуваних ситуацій (тобто пограбування, втрата паспортів, коли необхідно терміново повертатися на батьківщину, факт побиття чи незаконного/  утримування під вартою за незрозумілих обставин). У вище перелічених випадках відбувається негайна інтервенція з боку консульства. Також, громадяни України можуть скористатися цілодобовою гарячою лінією. Ми реагуємо на дзвінки, контактуємо з родичами заявників, виїжджаємо на місце інциденту — в залежності від того, як цього вимагає ситуація. Субота і неділя — є чергування і черговий консул завжди є на робочому місці.

— Скільки, в середньому, щодня консульство приймає клієнтів і скільки отримує телефонних дзвінків і скільки листів відсилає на електронну пошту?

—  Якщо мова про кількість громадян, яких ми щоденно приймаємо, то їх кількість коливається в діапазоні 150-250 осіб. Кожного дня це число може бути іншим, в середньому можна говорити про 200 клієнтів в день. Щодо телефонних дзвінків, то телефон протягом дня практично не замовкає, тобто самих дзвінків — безліч. В нас є автоматизована лінія, частина дзвінків переадресовується туди, а частиною займається секретаріат. Важко говорити про конкретне число, дзвінків дуже і дуже багато, якщо назвати число то їх більше 200 кожного дня. Відповіді на електронну пошту щодо питань які належать до компетенції консульства (питання типу “як зареєструвати дитину, де стати на консульський облік, пропав родич, як голосувати тощо) відбуваються в термінах передбачених відповідно до закону про звернення громадян. Вище перелічені мейли — це є офіційні звернення громадян України до консульства і ми відповідаємо на всі відповідно до закону.

— На вашу думку, який найбільш оптимальний спосіб комунікації для громадян України з консульством? Що краще — прийти особисто чи написати електронного листа чи зателефонувати?

— Найкраще написати електронного листа і почекати на відповідь декілька днів. Також багато питань можна вирішити і в телефонному режимі (наприклад на такі питання як отримати паспорт, перелік документів тощо).

— З якими проблемами найчастіше стикається Генеральне консульство України у Кракові у своїй роботі і як ці проблеми вирішуються?

Основним завданням  Генерального консульства України у Кракові є вирішення саме проблем громадян України, чим ми і займаємося цілодобово. Не проблемне питання лише одне — реєстрація дітей. Ця чинність нас тішить! Все решту — це є проблемні питання, більші чи менші, громадян України, які ми повинні вирішувати нон-стоп. Найчастіше це кримінальні справи (затримання, арешти, крадіжки документів, побиття, госпіталізації, летальні випадки, фінансові суперечності, що виникають у лікарнях під час лікування громадян України). Окрема тема це медичне страхування. Доволі часто приходиться роз’яснювати медичних установам Польщі, що страхові кошти будуть виплачені, а першочерговим завданням лікарів — є рятувати негайно життя чи здоров’я пацієнта. Про це необхідно доступно пояснити в адміністрації лікарні, коли громадянин України стікає кров’ю і йому необхідно негайно надати першу допомогу або необхідне хірургічне втручання. Це постійна робота консульства за права наших співвітчизників. Крім цих справ до нас часто надходять скарги на роботодавців про несвоєчасну виплату заробітних плат, скарги на фірми-посередники. Певні речі інколи виходять поза межі нашої компетенції і при всьому нашому бажанні допомогти громадянам України, ми просто не маємо юридичних повноважень вирішувати ті чи інші питання.

— А як консульство бореться з недобросовісними роботодавцями? Бо ніби формується список, який передається МЗС Польщі і пізніше цим питанням займаються польські державні служби. Вірно?

— Ми робимо акцент на інформаційно-роз’яснювальній роботі, надання консульської правової консультації. У випадку, якщо об’єктивно працедавець порушує закони чи трудовий кодекс, не дотримується зобов’язань щодо сплати податків чи виплати своєчасно заробітної плати, то інформуємо про це Державну інспекція праці  РП (PIP), які зобов’язані терміново і невідкладно впливати на такого роботодавця — приїжджати з перевірками, писати необхідні протоколи, накладати штрафи.

— Чи взагалі існує такий чорний список недобросовісних роботодавців?

— Якщо було одна чи дві скарги на одного роботодавця, то ймовірно фірма попадає в поле зору інспекторів та автоматично заноситься в базу даних польських органів перевірки.

— Чим можете похвалитися, що було зроблено Генеральним консульством України в Кракові за останній час?

— Завжди приємно помагати людям. Коли справа доходить до фіналу і ти бачиш результат роботи консульства — то це приємно. Робота дипломатів, загалом, є довготривалим процесом. І це клопітка робота, результати якої проявляються за рік-два. В консульській службі людині можна помогти вже, за пару годин чи за пару діб. Нас тішать такі моменти, коли вдалося вирішити проблемні питання з правоохоронними органами, соціальними службами в максимально швидкий термін. Наприклад, останній випадок — ситуація дитини, громадянина України, яку через наклеп виховательки забрали у батьків. Після нашого втручання дитину віддали назад батькам, а вихователька відповість у суді за неправдиві свідчення. Це була велика, клопітка робота з правоохоронними та судовими інстанціями, яка закінчилася позитивно. Другим моментом є те, що ми приймаємо участь в пошуку громадян України і коли позитивно все закінчується, то це безумовно тішить. Також слід згадати випадки, коли після нашого втручання було повернено нарахування пенсії, а групі працівників — заборговані кошти.

— З якими проблемами найчастіше стикаються українці в Польщі?

— Українці, що знаходяться в Польщі мають тут максимально сприятливий клімат для свого перебування. При наявності нормальної роботи, яка в стані прогодувати тебе і твою сім’ю, то в Польщі перебувати дійсно комфортно. Якщо українець є законослухняний, то проблем як таких, де факто, не повинно взагалі виникати.

— Що можете порадити українцям, які тільки збираються приїхати до Польщі? На що слід звернути увагу в першу чергу?

— В першу чергу слід забезпечити себе юридично (мова про страховий поліс, трудові контракти), а також слід намагатися не встрявати в конфліктні ситуації на ґрунті етнічної нетерпимості.

— Чи пригадаєте такі випадки, коли консульство не було в стані допомогти?

— Такі ситуації трапляються, коли громадяни України звертаються до нас по допомогу, а самі нелегально працевлаштовані чи нелегально перебувають на території Польщі. Тоді ми не в стані допомогти таким особам у випадку лікарняних звільнень чи виплат заробітної плати. Коли громадянин України свідомо вчинив злочин, не йде на контакт зі слідством, є агресивний, то ми не можемо йому допомогти.

— Пане Максиме, як ви прокоментуєте якість обслуговування в консульських установах, адже багато українців є незадоволені тим питанням?

— Скаржитися люди завжди будуть, але не кожен скаже правди до кінця, зокрема як вів себе в установі і яку лексику використовував спілкуючись з консулом. Правда має два кінці і лежить десь посередині. Сваритися чи кричати — це не вихід з ситуації, а претензії до органів виконавчої влади чуємо кожен день. Людська нетерпимість і хамство значно сповільнюють роботу установи. Наша установа в Кракові приймає до останнього заявника і ще не було таких випадків, щоб ми когось не прийняли протягом робочого часу. Ми приймаємо людей до останнього, поки ми всіх не обслужимо, аж тоді зачиняємося.

— Як часто проводить консульство інформаційні зустрічі для громадян України?

—  Ми  надаємо всю необхідну інформацію за допомогою нашого сайту, а також в соціальній мережі facebook, медійним порталам чи під час щоденного прийому громадян. Ми проводимо заходи — виставки, вшанування пам’ятних дат, підтримка і розвиток молоді, студентські обміни лікування та оздоровлення дітей. Це є робота з громадою.

— На вашу думку, чи потрібна Вроцлаву окрема консульська установа?

— Відкриття нової штатної консульської установи в Польщі — це абсолютна необхідність. По друге, це є пряма реакція держави, МЗС України на об’єктивну ситуацію, яка відбувається в сфері міграційних процесів та кількості наших громадян, які перебувають в Польщі. Держава робить все, щоб відкрити Генеральне консульство України у Вроцлаві найближчим часом (відкриття установи внесено до бюджету і заплановане на 2020 рік). Вроцлав — як вибір міста ґрунтується на статистиці мешканців, а як відомо кожен 10-й мешканець Вроцлава — це українець, а загальне число складає більше 100 000 громадян України.

— І на останок, як ви оцінюєте українську діаспору у Кракові та Вроцлаві?

— Працювати можна зі всіма. Слід однак розрізняти, що таке громада, іммігранти, діаспора, трудові мігранти. Між цими поняттями слід розбиратися і правильно вибирати дефініцію. Ментально в них завдання різні. МЗС докладає зусиль у створенні українських шкіл в цих польських містах та на інші освітні цілі, однак українська громада у Польщі це зовсім інша громада ніж, приміром у США чи Канаді. Українська громада у Польщі заклопотана більше соціально-побутовими проблемами і часто не зацікавлена у культурно-освітніх проектах. Натомість, цікаво працювати із живими, гнучкими студентськими об’єднаннями у Кракові та Вроцлаві.

Спілкувався Олександр Мартинюк, головний редактор порталу inpoland.net.pl. Опрацювала Оксана Супрун.

Примітки:

Адреса: Al.Beliny-Prażmowskiego 4, 31-514 Kraków
Телефон: +48 12 429 60 66, +48 12 429 45 22, (ВИКЛЮЧНО в разі загрози життю чи загибелі громадян України +48-515-559-121)
Факс: +48 12 429 29 36
Ел. пошта: [email protected]
Веб-сайт: https://krakow.mfa.gov.ua
Графік роботи: Прийом громадян України:  пoнедiлoк: 9:00-12:00
вiвтopoк: 13:00-16:00
сеpеда: 9:00-12:00
четвеp: 13:00-16:00
п’ятниця: 9:00-12:00 У неробочий та неприйомний час, у вихідні та святкові дні прийом громадян  України проводиться у екстрених випадках: ДТП, смерть, арешт тощо.     Керівник установи приймає кожний другий понеділок місяця: 14:30-16:30
Межі консульського округу: Малопольське, Свентокшиське, Сілезьке, Опольське і Нижньосілезьке воєводства
Примітки: Консульська допомога надається також у неприйомний час у разі техногенних катастроф, природних катаклізмів, терактів, масових заворушень, поранення/загибель громадян України, інших випадків, які загрожують життю чи здоров’ю громадян України. Гаряча лінія Генерального консульства України в Кракові. Прохання телефонувати виключно в разі загрози життю чи загибелі громадян України. Номер телефону: +48-515-559-121