У Давосі обговорено значення Тримор’я для безпеки регіону
Президент Республіки Польща Анджей Дуда (посередині), президент Латвії Еґілс Левітс (ліворуч) і президент Естонії Алар Каріс (праворуч) під час панельної дискусії Всесвітнього економічного форуму, Давос, Швейцарія, 24 травня 2022 року PAP/Radek Pietruszka

У Давосі обговорено значення Тримор’я для безпеки регіону

Очільники Польщі, Латвії та Естонії заявили про вплив співпраці в межах Ініціативи трьох морів на питання безпеки, зокрема енергетичної. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президенти Польщі, Латвії та Естонії переконані, що в умовах війни в Україні зростає значення Ініціативи трьох морів. У ній об’єднані 12 країн Європейського Союзу, розташовані між Балтійським, Чорним та Адріатичним морями, готові співпрацювати в різних сферах, зокрема йдеться про економіку та інфраструктуру.

Під час дебатів на Всесвітньому економічному форумі в Давосі президенти Анджей Дуда, Еґілс Левітс і Алар Каріс наголошували на необхідності закінчення війни перемогою України.

Польський очільник відзначив, що у співпраці 12 країн Тримор’я зараз головна – безпека, особливо енергетична, пов’язана з постачанням нафти та газу. «Газові інтерконектори між Польщею та Литвою, Польщею та Словаччиною, Польщею та Чехією, а також сполучення з хорватським терміналом на острові Крк і польським СПГ-терміналом у Свіноусті – ключові для нашої безпеки», – запевнив Анджей Дуда.

Президент Латвії Еґілс Левітс зазначив, що ключовою подією для НАТО – а тому й для країн Тримор’я – буде червневий саміт Альянсу в Мадриді. У цьому контексті він сказав про необхідність посилення східного флангу НАТО – за його словами, «росію провокує не сила, а слабкість. Якщо ми проявляємо слабкість, – звісно, для росії це запрошення піти далі. Це означає, що єдина відповідь – відлякувати росію», – сказав латвійський президент.

Президент Естонії Алар Каріс заявив, що країни, які межують із росією, – зокрема Польща та балтійські країни – будуть змушені порадити собі із сусідством агресора. «Поки що, однак, невідомо, як формувати відносини з росією», – оцінив політик. Він наголосив, що спочатку Україна та держави, які її підтримують, повинні перемогти у війні. Лише тоді можна сісти за стіл і подумати, як укласти відносини з росією. Також, за його словами, не можна повернутися до звичайних відносин, як було 2014 року.

Цьогорічний Всесвітній економічний форум присвячений найважливішим питанням, зокрема війні в Україні, пандемії Covid-19, змінам клімату та економічній кризі.

IAR/Н.Б.