У Гданську і Варшаві виступить український музикант та військовий Марк Токар
Escalator (Кен Вандермарк, Клаус Кугель, Марк Токар), 2018. Фото: Wikimedia

У Гданську і Варшаві виступить український музикант та військовий Марк Токар

У перший день міжнародного джазового фестивалю Jazz Jantar, який проходитиме 15-19 березня у Гданську, на сцені виступить Марк Токар – український джазовий музикант світового рівня, з березня 2022 року військовий ЗСУ. У березні 2023 року Марк Токар також дасть ще один концерт у Польщі – у Варшаві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Марк Токар – український джазовий контрабасист. Музику вивчав у Львові, Кракові та Катовіцах. Був учасником літніх джазових шкіл у Польщі під наставництвом американського джазмена Майкла Паркінсона. Марк Токар став першим українцем, який виступив на престижному Чиказькому джазовому фестивалі у 2012 році. На сцені грав з такими всесвітньо відомими музикантами, як Пятрас Вишняускас, Клаус Кугель, Кен Вандермарк і Миколай Тшаска. В Україні брав участь у театральних, літературних та музичних проєктах, зокрема з письменником Юрієм Андруховичем, поетесою Мар’яною Садовською, письменником і музикантом Сергієм Жаданом. Також брав участь у мистецькому проєкті «паМ’ЯТАти», що був створений Олею Михайлюк та агенцією ArtPole, який складається з інтервʼю з українськими військовими. 

М. Садовська, М. Токар. Світова прем’єра проєкту “2014”. Український дім, Київ, 2014. Фото: Оксана Кузьменко

У березні 2022 року Марк Токар вступив на службу до Збройних Сил України. Після повномасштабного російського вторгнення Марк продовжує також свою музичну діяльність і разом зі своїм музичним гуртом бере участь у міжнародних музичних фестивалях, представляючи українських митців на війні, зокрема в Литві та Латвії.

У Польщі музикант виступить у складі гурту Escalator, разом з американським саксофоністом Кеном Вандермарком та німецьким джазовим музикантом Клаусом Кугелем. Концерти відбудуться у Гданську та Варшаві.

Гданськ, 15 березня

Концерт у Гданську відбудеться у рамах 26-го міжнародного джазового фестивалю Jazz Jantar. Гурт виступить у гданському клубі Żak. Початок о 19:00. Квитки вартістю 40 злотих можна придбати за посиланням.

Варшава, 18 березня

У польські столиці гурт виступить у суботу, 18 березня у клубі SPATiF. Початок о 20:00. Квитки вартістю 60 злотих можна придбати за посиланням. Разом з концертом відбудеться також відкриття фотовиставки «Українські джазмени на війні». 

А.В.

Джерело: Український інститут