У Кракові безкоштовно перевірятимуть очі на наявність глаукоми

У Кракові безкоштовно перевірятимуть очі на наявність глаукоми

У Кракові стартувала щорічна акція «Дні профілактики та раннього виявлення глаукоми». З 10-го по 16-те березня мешканців Кракова запрошують прийти та пройти безкоштовну діагностику для профілактики чи раннього виявлення глаукоми. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Безкоштовна діагностика без направлення буде доступною у трьох медичних кабінетах в Кракові.

Ініціатором акції є Польське офтальмологічне товариство та Польська асоціація сліпих. Безкоштовні тести допоможуть виявити глаукому на ранніх стадіях діагностики, яка є другою найпоширенішою причиною сліпоти в розвинених країнах.

— У Польщі близько 1 млн осіб страждають від глаукоми. Підраховано, що лише половина з них була  діагностована. Причина — низька соціальна обізнаність і відсутність чітких симптомів хвороби, таких як біль. До 90 відсотків випадки глаукоми протікають без видимих ​​симптомів, тому регулярне обстеження очей стає вирішальним. Близько у 70 відсотків глаукома діагностується занадто пізно для збереження зору, навіть при інтенсивному лікуванні. Завдяки безкоштовній діагностиці ми маємо можливість виявити захворювання на ранній стадії і запобігти його наслідкам — незворотній сліпоті”, — підкреслює проф. Івона Грабська-Ліберек, президент Польського товариства офтальмології.

Глаукома все ще вважається хворобою, яка головним чином впливає на людей похилого віку. Насправді, захворювання може з’явитися на будь-якому етапі життя — навіть у дітей і підлітків. До групи особливого ризику належать курці та особи старше 35 років з низьким кров’яним тиском, короткозорістю, головними болями або хворі на хронічні захворювання, такі як атеросклероз та діабет. У всіх випадках візит до фахівця має вирішальне значення, як тільки з’являються перші тривожні симптоми.

У цьогорічній кампанії по виявленні вад зору братимуть участь 65 різних медичних центрів по всій Польщі.

У Кракові безкоштовні дослідження будуть доступні в трьох приміщеннях: Szpitalu Uniwersyteckim (ul. Kopernika 38), Centrum Medycznym Dietla 19 (ul. Dietla 19/3) oraz Vidium Medica (ul. Kluczborska 17/6).

Деталі можна знайти на сайті www.tydzienjaskry.pl