У Кракові пройде фестиваль українського кіно

У Кракові пройде фестиваль українського кіно

19-22 вересня у Кракові відбудеться виїзна частина кінофестивалю Ukraїna! В програмі покази шести українських стрічок. Основна частина фестивалю проходитиме у польській столиці в жовтні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Кінофестиваль Ukraїna! – єдиний фестиваль українського кіно в Польщі. Основне місце його проведення – варшавська Кінотека, де цього року фестиваль відбуватиметься вже всьоме. В цьогорічній програмі – 50 українських фільмів, зокрема художні, документальні, анімаційні та короткометражні. Всі стрічки поділені на п’ять тематичних категорій: «Обличчя України», «Жіночі історії», «Маріуполь», «Мистецтво свободи» та «Конкурс на найкращий короткометражний фільм».

Вже багато років фестиваль Ukraїna! привертає увагу польських глядачів до українського кінематографу. «Ми хочемо, щоб фестиваль промовляв голосом правдивої України, тому ми запросили до команди організаторів українців, які вже декілька років живуть в Польщі. Останні два фестивалі показали потребу в розмовах, взаємному пізнанні та розумінні. В Польщі проживає все більше українців, це наші сусіди, співробітники, колеги. Вони приїжджають сюди, тікаючи від війни, або шукаючи кращого життя. Ми хочемо, щоб фестиваль Ukraїna! символічно вибудовував міст між поляками та українцями, аби був приводом для партнерської розмови та спільної забави», – розповідає директорка фестивалю Беата Бєроньска-Лях.

В рамах фестивалю заплановані виїзні покази у найбільших польських містах та покази онлайн. Першим містом, яке прийме фестиваль, стане Краків. Покази відбудуться 19-22 вересня у кінотеатрі Kino pod Baranami (площа Ринок, 27). В програмі – 6 стрічок з різних секцій фестивалю.

Програма:

  • Понеділок, 19 вересня
    18:00 – «107 матерів», реж. Петер Керекс

Художній фільм словацького режисера Петера Керекеса, знятий спільно Словаччиною, Чехією та Україною. Фільм розповідає історію молодої жінки Лесі, яка потрапляє до в’язниці в Одесі за вбивство свого чоловіка. Незадовго до цього вона народжує свою першу дитину, а тепер змушена зануритись у світ жінок: ув’язнених, медсестер, наглядачок, дружин і вдів, доньок, сестер, вагітних і таких як вона – жінок з дітьми. Якби не колір форми, іноді було в важко відрізнити, хто є хто.

  • Вівторок, 20 вересня
    18:00 – «Щедрик», реж. Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Весь дохід з продажу квитків на цей фільм буде переданий на допомогу Україні.

«Щедрик» – це розповідь про три родини: українську, польську та єврейську – про їхнє спільне життя у великому будинку в Станіславові в 1938-1944 роках. Коли совєти, а згодом німці окуповують місто, євреїв і поляків переслідують і вбивають. Українська вчителька, пожертвувавши своїм життям, рятує сусідських дітей і власну доньку. Фільм заснований на спогадах Терези, відомої нью-йоркської співачки, яка пережила ці події. Вона згадує про це у Різдвяну ніч, чекаючи свого рейсу до Ярослави – українки, з якою пережила війну. Єдине, що залишилося у Терези з тих часів, це українська пісня – «Щедрик». Тепер вона мріє заспівати її разом із Ярославою.

  • Вівторок, 20 вересня
    20:30 – «Відблиск», реж. Валентин Васянович

Фільм розповідає історію військового хірурга Сергія, який потрапляє в полон російської армії в ході російсько-української війни на сході України. Перебуваючи в полоні, Сергій стає свідком страшних сцен приниження, знущання та катування українців від рук російських окупантів. У ході обміну полоненими між Україною та Росією Сергій звільняється з полону, повертається в своє колишнє цивільне життя та пробує знайти сенс життя шляхом відбудування відносин з колишньою дружиною та їхньою дочкою. Він по-новому вчиться бути людиною, бути батьком, який уміє кохати та підтримувати своїх близьких.

  • Середа, 21 вересня
    18:00 –  «Клондайк», реж. Марина Ер Горбач

Фільм розповідає про місцеву родину, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. Головні герої Ірина та Анатолій очікують народження першої дитини, але війна жорстоко вривається в їхні життя разом із уламками збитого боїнга. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування. Український Оскарівський Комітет номінував стрічку на «Оскар 2023» у номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм»

  • Середа, 21 вересня
    20:00 – «Мати апостолів», реж. Заза Буадзе

В пошуках сина-льотчика, чий літак було збито над окупованою територією, мати потрапляє в абсолютно чужий і агресивний світ, де все пронизано ненавистю та стражданням. У цьому пеклі вона не тільки шукає сина, але, маючи в серці велику любов і милосердний характер, змінює всіх, кого зустрічає на своєму шляху. І найголовніше, вона змінює себе, знаходячи воістину сакральну силу. Її відчай і біль перероджуються в вічний материнський дух землі, який повертає синів додому, живих чи мертвих.

  • Четвер, 22 вересня
    18:00 – «Памфір», реж. Дмитро Сухолитий-Собчук

Леонід, відомий як Памфір, багато років тому кинув займатися контрабандою, щоб чесно заробити в Польщі. Після тривалої відсутності він повертається в рідне село десь на кордоні між Україною та Румунією. Зневірившись, його син підпалює місцеву церкву – він вірить, що таким чином утримає батька вдома. Проблема в тому, що храм належить уже не церкві, а місцевій мафії. Леонід повинен активізувати свої колишні зв’язки з злочинцями, щоб розплатитися з боргом, і кожне його рішення все більше і більше втягує його в мережу корупційних і мафіозних угод. Всі події у фільм розгортаються на фоні підготовки до Маланки.

Квитки можна придбати онлайн або у касі кінотеатру. Вартість квитків – 18/23 злотих та 72 злотих за абонемент на всі покази.

Основна частина фестивалю українського кіно Ukraїna! відбудеться 21-29 жовтня у Варшаві.

А.В.

Джерело: Kino pod Baranami