У Польщі більшість українок працюють нижче рівня своєї кваліфікації – дослідження

У Польщі більшість українок працюють нижче рівня своєї кваліфікації – дослідження

Переважна більшість українок, які працюють у Польщі (85%), виконують роботу нижче рівня свої кваліфікації. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Про це йдеться у дослідженні «Пульс трудової міграції: жіночий портрет», проведеному міжнародною компанією з працевлаштування Gremi Personal методом фокус-групових дискусій та глибинних інтерв’ю з українськими жінками, які мають досвід роботи в РП від пів року до 11 років, передає Укрінформ.

Як підкреслюється в опитуванні, тільки для 15% учасниць дослідження переїзд у Польщу був пов’язаний з роботою за фахом і не передбачав досвіду фізичної праці нижче рівня своєї кваліфікації.

Головний мотивуючий фактор переїзду трудових мігранток з України до Польщі – економічний. Переважна більшість респонденток свідомо їхали до Польщі працювати фізично у сільському господарстві, на виробництві, у торгівлі, готельно-ресторанній сфері, тобто нижче свого фахового рівня. В Україні багато з них працювали до цього педагогами, держслужбовцями, підприємцями або науковцями.

Як твердять у Gremi Personal, українські жінки усвідомлюють нижчий рівень конкурентності у порівнянні з громадянками Польщі через незнання польської мови, відсутність попередньої інформації про процедури легалізації у країні та брак розуміння своїх подальших планів.

Однак, більша частина опитаних жінок має намір й надалі залишатися в Польщі. Серед причин такого рішення, крім вищої зарплати вони називають також безпеку і комфорт життя. Понад 25% опитаних жінок планують придбати у Польщі житло, або вже це зробили.

Більшість учасниць дослідження, які працюють в Польщі фізично, з часом планують змінити роботу на офісну завдяки підтвердженню своїх українських дипломів в Польщі й отриманні польської освіти.

Серед проблем, з якими зіткнулися українки в Польщі, є труднощі з пошуками житла через упереджене ставлення власників до іноземців, не завжди дружнє ставлення з боку громадян Польщі, а також й інших українців, які приїхали до РП раніше.

Респондентки підкреслили, що попри непоодинокі випадки шлюбів з громадянами Польщі, жодна з учасниць не назвала укладання шлюбу з поляком як спосіб залишитися у країні. Майже половина учасниць дослідження мають партнера або донедавна були у стосунках з чоловіками з України. Поширеною є також практика, коли українці приїжджають до Польщі парами або родинами.

Нагадаємо, посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця заявив, що для громадян України в Польщі потрібно збільшити кількість шкіл з навчанням українською мовою, а також українське телемовлення.