У Польщі не бачать проблем зі щепленням вакциною AstraZeneca

У Польщі не бачать проблем зі щепленням вакциною AstraZeneca

У Польщі не фіксують суттєвих побічних наслідків від застосування вакцини AstraZeneca, відтак не відмовлятимуться від її подальшого застосування при вакцинації проти COVID-19. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Як зазначили в понеділок глава МОЗ Польщі Анлжей Недзельський та заступник міністра Вальдемар Краска, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У деяких країнах вказувалося на появу побічних наслідків тромбоемболії після щеплення цією вакциною. У Польщі не зафіксовано таких випадків”, – повідомив Краска.

Разом з тим він додав: якщо Європейське агентство з питань лікарських засобів (EMA) прийме рішення призупинити щеплення цією вакциною, то Польща його виконає.

“На даний момент такої рекомендації немає. Відтак, у Польщі й надалі ведуться щеплення цією вакциною”, – констатував Краска.

У свою чергу глава МОЗ Польщі Недзельський повідомив, що у Польщі виконано 583 тис. щеплень вакциною AstraZeneca, а побічні наслідки зафіксовано лише у 4% випадків.

За його словами, користь від щеплення вакциною AstraZeneca для безпеки польського суспільства є набагато вищою, ніж можливі ризики.

Як повідомлялося, з початку березня вже близько 15 країн Європи призупинили застосування британсько-шведської вакцини Oxford/AstraZeneca через випадки виникнення тромбів.

EMA раніше заявило, що проведені дослідження не виявили жодних ознак, які вказували б на підвищені ризики виникнення тромбів у крові пацієнтів, вакцинованих препаратом проти COVID-19 виробництва AstraZeneca.

Як відомо, у другому кварталі Польща планує продати Україні 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca.

У Польщі виконано вже 4,5 млн щеплень, двома дозами вакциновано понад 1,6 млн людей.

Фото: picture-alliance / Flashpic