У Польщі продовжує падати продаж нового житла. Чи ціни вже десь знизилися?
Фото ілюстративне Adobe Stock

У Польщі продовжує падати продаж нового житла. Чи ціни вже десь знизилися?

Ринок продажу житла в Польщі значно обвалився потягом 10 місяців поточного року, а ціни на квартири поволі збільшуються. Єдиним містом, де ситуація трохи краща, як не дивно, є Варшава – зараз там при купівлі квартири можна трохи зекономити. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Як пише bankier.pl, з січня по жовтень 2022 року забудовники у 7 найбільших містах Польщі (Варшаві, Кракові, Вроцлаві, Лодзі Гданську, Познані та Катовіце) продали аж на 35% квартир менше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше скоротився попит на житло на первинному ринку у Вроцлаві (46%), Гданську (на 40%) та Варшаві (на 35%). 

У червні на ринку нерухомості був відчутний спад, однак до осені ситуація трохи покращилася. У жовтні, наприклад, продано 3,2 тисячі квартир, що на 22% краще за показник вересня, однак це середній показник, ситуація у кожному місті може виглядати по-іншому. Якщо забудовники у Варшаві, Кракові, Вроцлаві та Лодзі у жовтні мали покращені результати продажів (у Кракові, наприклад, кількість інвестиційних контрактів на будівництво була більш ніж удвічі більшою за вересень), то у Гданську, Познані та Катовіце падіння продажів житла склало 25-26%.

Найбільш помітне падіння активності девелоперських компаній у Варшаві. Там у жовтні вони продали на 38% менше квартир, ніж у вересні. Це – другий місяць різкого падіння пропозицій на первинному ринку столиці Польщі.

У найбільших 7 містах Польщі середні ціни на житло у жовтні стабілізувалися, хоча очікуваного радикального падіння вартості квадратного метра не відбулося. Єдиним містом, де все ж трохи знизилася ціна, стала Варшава. Тут квадратний метр подешевшав на 1%, а в Кракові, Гданську та Познані середня ціна залишилася на вересневому рівні. Незначне зростання, приблизно на 1-2%, зафіксовано в Лодзі та Вроцлаві. Аж на 10% стрибнула середня вартість квадратного метра житла в Катовіце, однак це пов’язують з тим, що більшість нових будинків повстають переважно в центральних районах міста, де ціна, відповідно, найвища.