У Польщі та Данії готують ділянки для газогону Baltic Pipe
Схема Baltic Pipe Lemiel / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

У Польщі та Данії готують ділянки для газогону Baltic Pipe

Польський газовий оператор Gaz-System завершує підготовку двох теренів у Польщі та Данії для побудови стратегічного газогону Baltic Pipe. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польський оператор газотранспортної системи Gaz-System готує ділянки під будівництва газогону Baltic Pipe у Польщі та в Данії. Ця газомагістраль має сполучити польську і данську газотранспортні системи, завдяки чому до Польщі надійде газ із норвезького шельфу. Щороку ним можна буде транспортувати до 10 млрд кубометрів блакитного палива з Данії до Польщі і до 3 млрд кубометрів з Польщі до Данії. Це стратегічна інвестиція для зміцнення енергетичної безпеки Польщі та регіону.

У вівторок у Gaz-System повідомили, що «у березні у районі данського узбережжя розпочато роботи, пов’язані зі зміною локалізації шляхів на території, де морський газопровід Baltic Pipe з’єднають із сухопутним відрізком. У свою чергу, у Польщі вже завершується підготовка терену, зокрема, під будівельний майданчик за маршрутом Нєхоже-Плоти.

Повідомлено також, що найближчим часом у Данії змінять маршрут шляхів у районі інвестиції – «підрядник перебудує систему двох міcцевих маршрутів у місці виходу на сушу газогону в Данії».

Побудова морського відрізка Baltic Pipe має розпочатися цього року, а завершиться за два роки. 1 жовтня 2022 року цей газогін мають здати у використання.

Нагадаємо, 31 грудня 2020 року завершується довгостроковий так званий Ямальський контракт Польщі з Росією. У середині листопада 2019 року Польська нафтогазова компанія (PGNiG) повідомила, що угоду не продовжать. Як повідомляли раніше представники газової компанії, у 2023 році PGNiG зможе забезпечити внутрішній попит на блакитне паливо об’ємом 24 млрд кубометрів газу. Наголошено, що це буде сировина з безпечних джерел, зокрема, з Норвегії, видобутку на внутрішньому ринку, а також транспортування скрапленого природного газу до терміналу у Свиноусті.

IAR/Т.А.