У Польщі встановили пам’ятник українському священнику-рятівнику Омеляну Ковчу

У Польщі встановили пам’ятник українському священнику-рятівнику Омеляну Ковчу

На Дорозі мучеників Майданека у польському Любліні 25 березня встановили пам’ятник видатному українському гуманісту, блаженному священномученику отцю Омеляну Ковчу, відомому як «парох концтабору Майданек». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

Церемонія встановлення пам’ятника пройшла біля музею-концтабору «Майданек» за участі представників влади міста, української діаспори, дипломатів, офіцерів ЛитПолУкрбригу, гостей з України.

В коментарі Укрінформу голова Громадського комітету із вшанування пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник сказав, що від появи ідеї про пам’ятник Ковчу в «Майданеку» до її реалізації пройшло п’ять інтенсивних років переговорів з владою Любліна, вибору і затвердження проєкту пам’ятника, його виконання, перевезення та встановлення.

Васюник повідомив, що на весь проєкт – створення пам’ятника, та облаштування місця під нього, витрачено загалом 250 тис. доларів зібраних від благодійників по всьому світу. Він додав, що пам’ятник Ковчу встановлюється в місці, де рівно 77 років тому, 25 березня 1944 року, трагічно закінчилося життя священника.

Фото: Укрінформ, Юрій Банахевич

Мер міста Люблін Кшиштоф Жук підкреслив, що постать Ковча є «символічною».

«Ініціатива щодо встановлення пам’ятника є дуже важливою для наших суспільств, наших народів», – наголосив Жук.

Він зазначив, що вона “формуватиме майбутнє обох народів”. Мер висловив сподівання, що після завершення коронавірусних обмежень пам’ятник в урочистій обстановці зможуть відкрити президенти України та Польщі.

Радник-посланник посольства України в Польщі Олег Куць нагадав, що Ковч був «феноменальною постаттю, беззаперечним прикладом любові до людей, жертовності заради інших, який ціною свого життя врятував тисячі інших життів, у важкі часи нацизму та комунізму, був відданий служінню Богові, боровся за свободу і права людей, незалежно від їх національності та віросповідання».

Фото: Укрінформ, Юрій Банахевич

На скульптурі з білого каменю польською, українською та івритом вигравіюваний фрагмент листа отця Ковча, написаного з «Майданека» до своєї сім’ї. «Ми тут усі рівні: поляки, євреї, українці, росіяни, латвійці та естонці. Я єдиний священик серед них. Навіть не можу собі уявити, як тут буде без мене. Тут я бачу Бога, який є однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей. Можливо, наші церкви різні, але один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх. Коли я відправляю богослужіння, усі моляться. Вони вмирають по-різному, а я допомагаю їм перейти цей малий міст до вічності».

Над пам’ятником видатному українському священнослужителю працювали скульптор Олександр Дяченко й архітектор Марта Дяченко. Як відзначають творці пам’ятника, ця скульптура – це узагальнена постать о. Омеляна Ковча, що поклав руки на великий куб і наче зрісся з ним бажаючи його піднести над землею. Як наголошують творці пам’ятника, куб є «надважкою невблаганною формою, як доля та нестерпне терпіння, притискає, розчавлює людську волю і душу, але силою віри, силою духу цей тягар відривається від землі, даючи полегшення страждань і надію».

Постанову про спорудження пам’ятника Омеляну Ковчу ухвалила міська влада Любліна у 2018 році, а 22 лютого 2019 року було закладено перший камінь.

Омелян Ковч (1884-1944) — український греко-католицький священник-місіонер, капелан Української галицької армії, громадський діяч, патріот, праведник України, блаженний священномученик.

Під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, попри заборону цього окупаційною владою. Звернувся з листом до Гітлера, у якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в’язниці, а в серпні 1943 року — до концтабору «Майданек», де таємно продовжував свою душпастирську діяльність.

Як повідомлялося, у Мюнхені в кафедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці та Святого апостола Андрія Первозваного 18 квітня 2021 року відбудеться інтронізація нового апостольського екзарха Української Греко-Католицької Церкви Німеччини та Скандинавії владики Богдана Дзюраха.

Фото: Укрінформ, Юрій Банахевич