У Польщі висунули обвинувачення черговому фігуранту справи Новака
Ексголову PKN Orlen Даріуша К. привезли до Окружної прокуратури у Варшаві PAP/Marcin Obara

У Польщі висунули обвинувачення черговому фігуранту справи Новака

Окружна прокуратура у Варшаві висунула обвинувачення у корупції ексголові польського концерну PKN Orlen у слідстві проти ексголови Укравтодору. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

В Окружній прокуратурі у Варшаві завершився допит ексочільника польського нафтового концерну Orlen (PKN Orlen) у слідстві проти ексміністра транспорту Польщі та ексшефа Укравтодору Славоміра Новака. Як сказала речниця прокуратури Алєксандра Скшиняж, Даріушу К. висунули обвинувачення у корупції:

«Даріушу К. висунули обвинувачення у врученні неправомірної майнової вигоди у розмірі приблизно 200 тис. злотих за одержання вигідної умови контракту. Це обвинувачення стосується періоду, коли Славомір Н. виконував функцію міністра транспорту. Підозрюваний під час допиту не визнав своєї вини. Він також дав пояснення, зміст яких охоплений таємницею слідства».

У зв’язку зі справою, у вівторок Центральне антикорупційне бюро за рішенням прокуратури, крім Даруша К., затримало також колишнього члена правління польської енергетичної компанії PGE (Polska Grupa Energetyczna) Войцєха Т. і пов’язаного з паливним концерном Лєшека К., котрих також допитали. Суд вирішить питання про запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Розслідування у справі корупції Окружна прокуратура у Варшаві веде від 2018 року. Від липня 2020 року провадження відкрито проти Славоміра Новака та декількох інших осіб. Тоді провели теж перші затримання. Усім затриманим висунули обвинувачення.

«Йдеться передусім про вручення та прийняття неправомірної майнової вигоди тоді, коли Славомір Н. був очільником українського державного агентства Укравтодор, а також коли був міністром транспорту та головою політичного кабінету прем’єр-міністра», – сказала речниця Окружної прокуратури у Варшаві.

Провадженням займається міжнародна слідча група, призначена за домовленістю генеральних прокурорів Польщі та України. Польська прокуратура не виключає чергових затримань.

IAR/Т.А.