У Польщі з 2022 року кредит на житло можна буде взяти без власного внеску

У Польщі з 2022 року кредит на житло можна буде взяти без власного внеску

Сейм та Сенат Польщі ухвалили закон, який спрощує умови надання кредитів на придбання квартири чи будинку або його будівництво. Молодим людям та сім’ям з дітьми отримати такий кредит можна буде без власного першого внеску. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Як пише regiodom.pl, для покупців квартир реформи передбачають дві нові форми допомоги.

Це іпотечний кредит без власного внеску (рішення допоможе отримати кредит на житло людям без заощаджень) та ваучер на житло – одноразова фінансова допомога, яка допоможе отримати житло чи погасити кредит. Якщо робота над законопроєктом про житловий ваучер ще триває, то закон про кредити на житло без власного внеску вже ухвалено. 

Хто зможе отримати іпотечний кредит без власного внеску 

  • сімейні пари (у рік звернення за кредитом молодому подружжю не може бути більше 40 років), 
  • одинокі батьки (також до 40 років), які мають хоча б одну дитину,
  • особи з тяжкою або повною інвалідністю. 

Умовою є наявність достатньо високого та стабільного заробітку. Держава надасть гарантії до 20%  від суми позики (але не більше 100 000 злотих), що підлягає погашенню протягом не менше 15 років. Звичайно, кредит без власного внеску буде дорожчим, але це допоможе отримати житло людям без заощаджень.

Закон, а відповідно й старт видачі перших кредитів без власного внеску, набуде чинності в 2022 році, через півроку після оприлюднення. Іпотека, на яку поширюватиметься державна гарантія, надаватиметься тільки в злотих і лише для нерухомості в Польщі.

Кредит може бути використаний на наступні цілі:

  • придбання квартири або будинку (включаючи вартість оздоблення нерухомості),
  • придбання земельної ділянки під будівництво,
  • будівництво приватного будинку,
  • будівельний внесок.

Особа, яка хотітиме взяти кредит без власного внеску (у випадку подружніх пар – обидві особи), не повинна володіти будинком чи квартирою, а також правом кооперативу на будинок чи квартиру. Державні гарантії в розмірі 20% будуть доступні до 31 грудня 2030 року.

Погашення кредиту без власного внеску

Якщо під час терміну дії такого кредиту сім’я позичальника поповниться другою або наступною дитиною, держава погасить частину кредиту:

  • 20 тисяч злотих у разі народження другої дитини,
  • 60 тисяч злотих у разі народження третьої або наступної дитини.

Щоб зменшити ризики підвищення ціни в разі придбання кжитла в кредит без власного внеску, буде встановлена верхня межа ціни за 1 квадратний метр на нерухомість, яку можна придбати під гарантійний кредит.

Це означає, що якщо сім’я вибере надто дорогу нерухомість, вона втратить шанс на гарантію кредиту. Це робиться для того, щоб люди не купували елітне житло за цією програмою.

Ліміт ціни на квадратний метр залежатиме від воєводства та міста, зміни вартості будівництва житла, а також від того, чи купується нерухомість на первинному, чи вторинному ринку (при купівлі вживаної квартири ліміт ціни буде на 10% вищим).