У Польщі зареєстрували 1,8 млн заяв про намір взяти на роботу іноземців.
http://jobwest.com.ua/upload/wysiwyg/content26.09.2013/rabota_polsha.jpg

У Польщі зареєстрували 1,8 млн заяв про намір взяти на роботу іноземців.

Через зміни до польського законодавства від нового року українцям буде складніше влаштуватися на роботу в Польщі. Про це повідомляє Upmp.news із посиланням на ПолУкр.

Відтак Polukr.net поцікавився в однієї з польських рекрутингових фірм, яка займається працевлаштуванням українців, що саме змінилося та які тепер потрібні документи, аби почати працювати в Польщі. Голова правління цієї фірми Кшиштоф Інглот пояснив нюанси працевлаштування в Польщі.

Як зараз українцеві влаштуватися на роботу в Польщі? Які має пройти процедури та які документи підготувати?

Іноземці з шести країн – Грузії, Молдови, Росії, України, Вірменії та Білорусі – можуть працювати в Польщі в рамках спрощеної процедури. Вона полягає в тому, що працедавець, який хоче взяти на роботу іноземця, складає в місцевому відділі праці спеціальну заяву, що зацікавлений працевлаштувати певну особу. Якщо заява правильно зареєстрована, то іноземець може легально почати працювати в Польщі в такого працедавця. Великою перевагою спрощеної процедури є мінімальна кількість формальностей. Натомість обмеження в тому, що такі іноземці можуть працювати лише протягом шести місяців на рік.

Виключення – сезонна робота. У такому разі, за новими положеннями польського трудового законодавства, що почали діяти від 1 січня цього року, іноземці, зокрема українці, можуть працювати протягом дев’яти місяців на рік.

Іншим рішенням для українця, який хоче знайти роботу в Польщі, є клопотання про дозвіл на роботу «типу А» разом із польською робочою візою. Ці документи дозволять легально працювати в Польщі до трьох років. Про видачу дозволу теж має клопотати працедавець, який хоче взяти на роботу іноземця. Великим мінусом цього варіанту є те, що вирішення всіх формальностей може зайняти кілька місяців.

Які ще зміни в 2018 році очікують на українців, які хочуть влаштуватися на роботу в Польщі?

Від нового року діють нові типи дозволів на сезонну роботу. Йдеться лише про окремі галузі, як-от сільське господарство і туризм. Завдяки цьому дозволу можна легально взяти на роботу іноземця на сезонну роботу до дев’яти місяців на рік. Це позитивна зміна, бо раніше можна було щонайбільше на півроку. Додатково працедавець зможе тепер за певних умов довірити іноземцю роботу іншого роду, ніж та, що прописана в рамках угоди про сезонну роботу. Проте на період не більший 30 днів протягом актуального періоду відкритого дозволу на роботу.

Важливо теж, що польський підприємець зможе дістати дозвіл на сезонну роботу іноземця лише, якщо запропонує йому зарплату не нижчу, ніж зарплата інших працівників його фірми, які виконують таку саму роботу.

Крім дозволу на сезонну роботу, далі залишається обов’язковою заява про намір працевлаштувати іноземця. Її реєструє працедавець у повітовому відділку праці.

У які погані ситуації найчастіше потрапляють працівники з України? Які помилки найчастіше роблять?

Згідно з нашим дослідженням «Барометр заробітної імміграції», 71% польських працедавців мають нейтральне, а 29% позитивне ставлення до працівників з України. Це означає, що українських працівників трактують так само, як польських. Істотну роль у творенні позитивного образу українських працівників відіграє суспільно-культурна близькість, а також легкість, з якою громадяни України асимілюються. Труднощі, якщо виникають, то найчастіше через комунікативні проблеми чи внаслідок непорозумінь між працівниками під час роботи.

Чи є якийсь офіційний список «білих» і «чорних» фірм-рекрутерів, які наймають українців на роботу? Як українцю, який хоче поїхати в Польщу на заробітки, перевірити, чи фірма не є шахраєм?

Наразі не складено офіційного списку сертифікованих агенцій-рекрутерів. Проте це не означає, що немає можливості перевірити надійність фірми. Одним із критеріїв, який слід взяти до уваги, буде, зокрема, досвід фірми в наймі іноземців. Допоможе теж пошук в Інтернеті думок людей про цю агенцію праці чи розповіді знайомих, які вже шукали працевлаштування над Віслою.

Про якість фірми-посередника свідчить і перевірка, чи вимагає агенція від кандидата оплати за «вирішення» питання заяви про намір працевлаштувати іноземця. Нормальна фірма такого не проситиме. Торгівля такими заявами суперечить польським законам. Такі оплати ніколи на слід робити.

Чи відомо, скільки українців працювало в Польщі в 2017 році, в яких галузях, воєводствах, скільки принесли вони в польський бюджет і скільки переслали додому?

За даними Міністерства родини, праці та суспільної політики Польщі, в 2017 році відділки праці зареєстрували 1,8 млн заяв про намір взяти на роботу іноземця. 95% стосувалися українців. Це означає ріст загальної кількості заяв на 40% порівняно з 2016 роком. Додатково мешканцям третіх країн видано 250 тисяч дозволів на роботу.

Якщо йдеться про галузі, де працювали українці, то найчастіше вони працюють на посадах нижчої і середньої ланки. Знаходять роботу в таких сегментах ринку, як промисловість, виробництво, сфера послуг і сільське господарство. Найбільше українців можна зустріти в Мазовецькому (Варшава), Нижньосілезькому (Вроцлав) і Лодзинському (Лодзь) воєводствах. Натомість найрідше громадяни України вибирають Підляськє (Білосток), Свентокшишське (Кельце) та Вармінсько-Мазурське (Ольштин) воєводства.

Посилена трудова імміграція з України спричинює до того, що українці залишають у польських магазинах, ресторанах чи готелях щораз більше грошей. Лише за третій квартал 2017 року українці, які пересікли польський кордон, залишили понад 1,9 млрд злотих. А в період від січня до вересня 2017 року ще 5,5 млрд злотих. В сумі це 7,4 млрд злотих (в перерахунку 2,16 млрд дол. – Polukr.net). Ріст в Польщі кількості працівників зі сходу означає теж щораз більші суми грошових переказів за кордон. Як подає Національний банк Польщі, лише в другому кварталі 2017 року в Україну було переказано 3 млрд злотих.

Які є тенденції щодо праці українців в Польщі? Наприклад, можливо, вони змінюють галузі, регіони, ростуть в кар’єрі, відкривають бізнес у Польщі?

У нашому дослідженні «Барометр заробітної імміграції» ми виявили, на яких посадах працюють українці. 86% працюють на нижчих і середніх ланках. Лише 7% польських підприємців шукають на сході працівників вищого щабля, зокрема, керівників. Головним чином це спричинено тим, що приписи спрощеної процедури працевлаштування дозволяють брати на роботу лише на шість чи дев’ять місяців протягом року. Цього часу замало, щоб брати працівника вищої ланки.

Можна сподіватися, якщо приписи змінять, то буде легше брати на роботу на довше, тож тоді більше українців буде працювати на посадах вищої ланки. Особливо, враховуючи, що в Польщі щораз більше потребують таких працівників.

Ігор Тимоць