У Польщі збирають вікна для України
Фото з pomagam.pl

У Польщі збирають вікна для України

У Польщі стартував проєкт «Okno», який покликаний доставити в Україну вікна.  Ініціатори акції – польська активістка Зося Яворовська та київський архітектор Петро Владіміров. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Проєкт «Okno» з’явився із думкою про українців, будинки яких постраждали внаслідок війни. «Основні наслідки ракетного обстрілу українських будівель – розбиті шибки та пошкоджені вікна. Це означає відсутність теплоізоляції, коли температура неминуче впаде після канікул. Це – мокрі від дощу приміщення,  майно, що там знаходиться, та відсутність безпеки. Ми хочемо ефективно та розумно допомогти тим, хто потребує підтримки у вигляді будівельних матеріалів, щоб знову мати можливість жити гідно та безпечно», – читаємо в описі акції.

На сторінці збору коштів дізнаємось більше про ініціаторів проєкту. Зося Яворовська –  багаторічна співробітниця громадських організацій. Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну працювала з організацією Grupą Zasoby, в межах якої допомогла знайти прихисток понад 5500 біженцям з України. Зараз в рамах роботи власного Фонду надалі займається питаннями помешкань. Петро Владіміров – архитектор з Києва, якого повномасштабна війна застала в Варшаві. Звідси він намагається надавати максимальну допомогу своїм співвітчизникам.

В межах проєкту «Okno» активісти збирають, вимірюють, каталогізують, відновлюють, пакують та висилають якомога більшу кількість вікон в Україну. В Україні співпрацюють з громадськими організаціями з Чернігова, Києва та Івано-Франківська.

Долучитися до збору коштів можуть як приватні особи, так і власники бізнесу. Зося та Петро наголошують, що також із задоволенням приймуть вікна з невеликим дефектом, бо розуміють, що товар непридатний для продажу, однаково може бути використаний.

У планах – до вересня зібрати 520 вікон.

«Ми збираємо матеріали в приміщенні Інституту промислового дизайну в самому центрі Варшави і приймаємо їх безпосередньо від виробників. До збору долучилась достойна команда. Все це ми робимо так, аби було архітектурно врівноважено та з високоякісних матеріалів. Відновлені вікна є цінним матеріалом, який дозволить жити в безпечних будинках і квартирах тим, хто втратив найбільше – біженцям, які потребують базового притулку», – пояснюють вони.

Окрім безпосереднього збору вікон, також розпочато збір коштів, необхідних для реалізації проекту. Пояснюють, що оренда складу, професійна упаковка вікон чи транспорт в Україну – це додаткові витрати. Долучитись до збірки можна за посиланням –pomagam.pl/projektokno.

Джерело:pomagam.pl,  noizz.pl