У Польщі згадують жертв Августівської облави
Вшанування жертв Августівської облави (ілюстраційне фото) PAP/Artur Reszko

У Польщі згадують жертв Августівської облави

12 липня у Польщі відзначають День пам’яті жертв Августівської облави 1945 року, каральної операції, скоєної проти польського підпілля і мирного населення комуністичними злочинцями. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Це був найбільший та нез’ясований злочин проти поляків після Другої світової війни. 12 липня у Польщі відзначають День пам’яті жертв Августівської облави 1945 року, що також називають «Малою Катинню».

Метою пацифікаційної операції на Сувальщині було розбиття антикомуністичних партизанських загонів на польсько-литовському кордоні – в Августівській пущі та її околицях. Облава охопила площу майже 3,5 тисячі квадратних кілометрів, у каральних заходах взяло участь приблизно 40 тисяч совєтських підрозділів Червоної армії, НКВС та «Смєрша» за підтримки Польської Народної Армії й Управління безпеки.

Тему продовжує Кароль Дарморос:

«Було літо 1945 року, коли Європа святкувала завершення Другої світової війни. Від Августова, до Сувалок і Друскінінкай совєти за підтримки польського комуністичного війська та органів виловлювали солдатів підпілля та населення, яке їх підтримувало. Свідком затримання НКВС його батька та двох сестер був семирічний тоді Станіслав Висоцький, сьогодні – отець-прелат і голова Об’єднання пам’яті жертв Августівської облави. „Бачачи мого батька беззахисність, я наблизився до тата і мовив: татку, я теж з тобою поїду”. Мій батько сказав таке речення: „Ти залишся і пильнуй”. За мінімальними підрахунками, унаслідок облави у невідомому місці було розстріляно майже 600 осіб. Згідно із деякими оцінками, йдеться навіть про 2 тисячі жертв».

IAR/Т.А.