У Польщі — зміни до процедури Такс Фрі

У Польщі — зміни до процедури Такс Фрі

Міністерство фінансів розглядає проект поправки до Закону про ПДВ, який адаптуватиме положення про процедуру вільного оподаткування до рішення Суду ЄС (довідковий номер C-307/16). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

CJEU рекомендував скасувати обмеження обороту (400 000 злотих) як умову використання процедури Tax Free. Експерти схвалюють це рішення, але визнають, що використання процедури є складним та створює багато проблем.

Чому підприємці повинні бути зацікавлені у використанні процедури Tax Free? Тому що таким чином вони можуть залучати мандрівників з-за меж ЄС (наприклад, росіян, українців, білорусів).

В рамках процедури іноземець може експортувати в особистому багажі товари, куплені в Польщі, вартістю, що дорівнює або перевищує певну межу (з серпня 2017 року вона становить щонайменше 200 злотих). Продавець видає квитанцію із вхідним ПДВ (наприклад, за ставкою 23%) та надає покупцю особистий документ Tax Free із зазначенням суми сплаченого податку. Він представляє його митникові на кордоні, який підтверджує вивіз товару, проставляючи на документі штамп. Це вигідно як покупцеві, який може стягнути податок, так і продавцю, який після отримання підтвердження експорту може знизити національну ставку ПДВ до 0 відсотків.

— Чиновники хочуть, щоб продавці не видавали необхідних документів покупцям, якщо вони підозрюють, що метою закупівлі є порушення податкового законодавства. Якщо у них є такі сумніви, вони не повинні повертати податок, навіть якщо покупець вже придбав товар, вивіз його недоторканим та отримав митне підтвердження вивозу в документі Tax Free. — пояснює ситуацію Ярослав Влох, юрисконсульт Малопольського інституту податкових досліджень виданню podatki.gazetaprawna.pl.

Ярослав Влох підкреслює, що підприємці, які використовують Tax Free, залежать від рішення митників. Правило просте: якщо митниця підтвердила вивезення товарів за межі ЄС, продавець повертає податок, а якщо це підтвердження відсутнє — він відмовляється віддавати переплачену данину мандрівникам. — За даними податкових органів, платники податків перекладають відповідальність за розрахунки на митників, — пояснює експерт.