У Познані стартують XIII Театральні зустрічі “Близькі незнайомі: Україна”

У Познані стартують XIII Театральні зустрічі “Близькі незнайомі: Україна”

22 жовтня у Познані стартують XIII Театральні зустрічі «Близькі незнайомі: Україна». Тема цьогорічного фестивалю – «Якщо не ти, то хто?». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на газету “Наш Вибір”.

Театральні зустрічі «Близькі незнайомі», що впродовж останніх років презентували доробки лише польського театру і мистецтва, розширили формулу: з минулого року в межах фестивалю можна побачити також вистави і проєкти українських митців і мисткинь. «В сучасній Польщі, зокрема у Познані, ми живемо з українками і українцями в одній спільноті. Вперше з повоєнних часів ми стаємо багатокультурним суспільством. Однак, чи достатньо добре знаємо одні одних, чи радше повторюємо стереотипи», – пояснюють своє рішення організаторки – художня директорка та кураторка Аґата Сівяк та кураторка Йоанна Віховська.

Формат цьогорічних зустрічей «Близькі незнайомі» визначають питання. Одне з них звучало під час революції на майдані: «Якщо не ти, то хто?», інші будуть озвучувати під час фестивалю: «Хто має давати надію?», «Хто має будувати спільноту?», «Хто має говорити про болюче?», «Хто має довіряти?», «Хто має «робити любов, а не війну»?».

Під час презентацій, зустрічей і дискусій питання ставитимуть і митцям і  публіці: хто говорить і від чийого імені. «Кому належить розповідь, чи, радше, багато розповідей, що формуються під впливом особистих і колективних досвідів, і на які ми дивимось з різних позицій. Хоча ми будемо розмовляти також про болючі події минулого, але для нас також буде дуже важливою розмова про можливості будування нового, кращого світу понад національними спільнотами, класами і поділами,» – говорять організаторки.

В межах цьогорічного фестивалю буде показано не лише вистави, а й читання, перформативні лекції, аудіопрогулянки, мультимедійні
інсталяції та документальні фільми.

Війна

У програмі цьогорічного заходу – вистава «Пов’язь» театру «Вибжеже» з Ґданська. Вистава постала на основі тексту, вихідним пунктом якого є Майдан і Революція Гідності.  Режисерка – Олена Апчел – є однією з головних репрезентанток нового українського театру, і, водночас, молодою жінкою, яка має досвід участі у війні в Україні (вона була волонтеркою на фронті і організовувала допомогу для жертв
конфлікту), а сьогодні живе між Україною і Польщею.

Тема війни прозвучить також у перформативному читанні тексту «ДПЮ» Дмитра Левицького і відомого харківського театрального колективу «Прекрасні квіти». Режисер Якуб Скшиванек, запрошена до співпраці українська актриса Віра Попова і
акторський колектив Сучасного театру в Щеціні намагаються відповісти на запитання, хто і яким чином має право говорити про драматичні події війни, яка відбувається за нашими кордонами.

Співпраця

Організатори наголошують, що для них було важливим зініціювати мистецьку співпрацю між українськими і польськими митцями, зокрема між тими, які проживають у Познані.

Першим проєктом, що буде створений в межах фестивалю, стане «Та прогулянка», зініційований київським театральним колективом Pic Pic (засновники: Пьотр Армяновський і Дмитро Левицький). Головним медіумом, з яким працюють митці є перформативна прогулянка/audio-walk: публіка прямує за провідниками, водночас слухаючи оповідача через навушники. Таким чином, щоденні простори, освоєні і
визначені місця, відкривають нові значення – приховані, затерті, видалені, неправдоподібні. Тема, яку митці будуть досліджувати і
опрацьовувати в рамах фестивалю – досвід міста крізь призму жінок.

За музичне наповнення події відповідатиме Патрик Ліхота. В межах цього проєкту також буде створено документальний фільм (режисерка Маґдалена Мосєвіч) і відбудеться дискусія про ситуацію і права жінок у Польщі, зокрема жінок у Познані.

Друга фестивальна прем’єра – перформативне читання «Республіка глухих», за мотивами поетичної повісті Deaf Republic Іллі Камінського – видатного поета, лауреата Anisfield-Wolf Book Award (2020), академічного викладача, критика, і, водночас, людини з порушеннями слуху.

Лекція міститиме фрагменти віршів (які представлятиме глухий артист Даніель Кротовський, актриса Мартина Заремба-Мацковяк), оригінальні записи поета і коментарі Анни Лазар – перекладачки і критикині. У текстах автри звертаються до вибраних тем з культури сучасної Східної Європи.

В межах фестивалю публіка ознайомиться із мультимедійною інсталяцією «Випадковість», яку створило українсько-польське подружжя митців молодого покоління, що мешкає у Познані – Юлія Андрійчук і Патрик Ліхота. Митці запросять публіку у світ на стику культур, щоб побачити (і почути) те, що об’єднує і відрізняє українців та поляків, а також і те, що їм є близьке і що далеке.

Білорусь

Хоча головною темою «Близьких незнайомих» є Україна, але цього року організатори хочуть привернути увагу до питань висловлення солідарності з Білоруссю. Тому гостем фестивалю буде один із найважливіших митців молодого покоління з цієї країни, який віднедавна мешкає у Познані, Сергій Шабохін. Митець створить інсталяцію, присвячену білоруській революції.

Фестиваль триватиме від 22 до 27 жовтня. 26 листопада відбудеться онлайн-показ стрічки «Та прогулянка».

Більше інформації на facebook-сторінці події

Усі фото надані прес-службою фестивалю