У Стамбулі відбулася історична зустріч Варфоломія І та польської президентської пари

У Стамбулі відбулася історична зустріч Варфоломія І та польської президентської пари

Під час офіційного візиту до Туреччини Анджей Дуда і Аґата Корнгазуер-Дуда вперше зустрілися із Вселенським патріархом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Учора, 25 травня, у Стамбулі відбулася історична зустріч. Польське президентське подружжя під час другого дня офіційного візиту до Туреччини відвідало завітало до Вселенського патріарха Варфоломія І. Це перша така зустріч.

Президент Анджей Дуда та його дружина Аґата Корнгаузер-Дуда кількадесят хвилин розмовляли із предстоятелем Константинопольської Православної церкви.

Президент Анджей Дуда у розмові із православним священиком наголосив на значенні Константинополя як місця, що, як підкреслив польський лідер, для Східної церкви є особливо важливим, а також для інших християнських визнань, бо це колиска цієї релігії. „А патріарх є символом і, сміливо можна сказати, ліхтарем, що світить у темряві всім вірянам Православної церкви, також на нашій батьківщині, у Польщі”, – сказав Дуда.

Президент Польщі наголосив, що для нього візит до Константинополя має передусім духовний вимір:

«З дружиною ми є вірними Католицької церкви, але візит сюди, до наших братів, для нас є великим досвідом, як духовним, так і дружнім. Додатково для мене, як для президента Польщі, це важливий момент, пов’язаний із висловленням поваги главі Східної церкви і таким чином представленням усіх моїх співвітчизників, які є вірянами східних церков».

Патріарх Варфоломій І подякував за візит і нагадав, що під час поїздки до Варшави шість років тому він уперше зустрівся із президентом Анджеєм Дудою. Патріарх Константинопольський додав, що Польща є йому близькою.

Варфоломій I згадав про візити папи оимського Івана Павла ІІ та наголосив на важливості діалогу між християнськими конфесіями і церквами.

«Візити папи свідчать про тісні взаємини між нашими двома братськими церквами. Іван Павло ІІ сприяв започаткуванню двостороннього діалогу між нашими церквами та створенню комісії з діалогу. Ця комісія працює з 2015 року і досі веде переговори, аналізує проблеми, які нас розділяють, а також ті, що нас пов’язують», – наголосив митрополит.

У другий день візиту президентської пари до Туреччини Анджей Дуда і Аґата Корнгаузер-Дуда зустрілися також із турецькою Полонією у селі Польонезкьой, або Адамполь, де польські іммігранти поселилися у середині 19 століття.

Додамо, що на зустрічі патріарха Константинопольського Варфоломія І та польської президентської пари був, серед інших, архієпископ Йов (Геча), канадський етнічний українець та «права рука» предстоятеля Константинопольського Вселенського патріархату.

IAR/Т.А.