У столиці вшанують пам’ять жертв Польської операції НКВС
Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock/Rafał Dziorek

У столиці вшанують пам’ять жертв Польської операції НКВС

Церемонія вшанування поляків, убитих офіцерами НКВС, відбудеться у Варшаві біля пам’ятника Загиблим і вбитим на Сході. про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Сьогодні у Варшаві перед Пам’ятником загиблим і вбитим на Сході відбудуться урочисті заходи із вшанування поляків, убитих офіцерами НКВС у 1937-38 роках.

Урочистості на честь жертв так званої Польської операції НКВС у Радянському Союзі відбудуться у 83-ту річницю антипольської акції, проведеної за наказом Ніколая Єжова, який прийняв рішення про «повну ліквідацію польських шпигунських мереж».

Відповідно до наказу, радянська влада засудила до смерті в 1937-38 роках приблизно 111 тисяч осіб польського походження, а майже 29 тисяч відправила у концтабори. Більшість із них померла від голоду, хвороб та перевтоми. Крім того, щонайменше 100 тисяч поляків були депортовані до Казахстану, Сибіру, Харкова та Дніпропетровська.

Голова Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек, нагадав що метою антипольської операції НКВС було знищення польської громади, яка після Першої світової війни опинилася у межах Радянського Союзу.

«Понад мільйон наших земляків залишився за межами кордону, який визначив Ризький мирний договір. У перші роки радянська влада намагалася їх совєтизувати, алебезрезультатно. Вони зберегли прив’язаність до релігії та власності і не стали совєтськими громадянами, отже щодо них необхідно було застосовувати радикальні методи. Тим паче, що Сталін побоювався польської стихії. І це був для них смертний вирок», – наголосив голова Інституту національної пам’яті Польщі.

За наказом Єжова, НКВС мусив заарештувати всіх польських полонених, хто вижив у польсько-більшовицькій війні 1919-1921 років, польських біженців та іммігрантів, які перебували в Радянському Союзі, а також членів польських політичних партій та «антирадянських активістів».

Це означало, що підозрюваним міг стати будь-хто, тим паче, що документ наказав чиновникам НКВС змусити заарештованих представити докази проти себе.

IAR/Л.І.