У Варшаві на великодній месі заспівали “Ой у лузі червона калина”. ВІДЕО

У Варшаві на великодній месі заспівали “Ой у лузі червона калина”. ВІДЕО

У Варшаві в одному з костелів під час великодньої меси у понеділок, 18 квітня, священник увімкнув колонку, в якій лунала пісня «Ой у лузі червона калина» у виконанні українських зірок, і закликав прихожан заспівати хором. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Отець Войцех Дроздовіч – багаторічний настоятель парафії бл. Едварда Деткенса на варшавській дільниці Беляни. Священник є одним з найбільш відомих ксьондзів у Варшаві. Якщо вірити інтернету, більшість прихожан цінує його за нетрадиційний підхід і хвалить цікаві ідеї.

«Червона калина» в костелі

«Спочатку ми послухаємо цю пісню про червону калину, а потім спробуємо її заспівати», – сказав ксьондз Дроздовіч під час проповіді. Після чого увімкнув колонку і наблизив її до мікрофону. Там лунала пісня «Ой у лузі червона калина» у виконанні українських зірок. Водночас прислужники роздали вірянам текст пісні. Присутні спробували заспівати в унісон з українськими співаками.

«Червона калина»  – українська патріотична пісня, написана у 1914 році. Під час І світової війни пісня була гімном Українських Січових стрільців, які боролись на боці Австро-Угорщини проти Російської імперії. Пісня стала знову популярною завдяки Андрію Хливнюку, вокалісту гурту «Бумбокс» та лягла в основу твору «Hey, Hey, Rise Up!» у виконанні Pink Floyd і Хливнюка.

Як пишуть польські медіа, отець Дроздовіч, віддавна відомий нестандартними ідеями. Він спав у труні, зробив татуювання із написом «Memento mori», відвідав фестиваль Przystanek Woodstock, відправляв богослужіння в пам’ять Джимі Хендрікса і рубав сокирою телевізор – хотів відучити дітей марнувати час на програми, які позбавляють їх мислення.

Джерело: tustolica.pl