У Варшаві розпочинається Фестиваль музики національних меншин Польщі. В програмі виступи Kozak System та DagaDana
На фото: DagaDana

У Варшаві розпочинається Фестиваль музики національних меншин Польщі. В програмі виступи Kozak System та DagaDana

Протягом 21-23 листопада у Варшаві в клубі Stodoła проходитиме Фестиваль музики національних та етнічних меншин Польщі. В цьогорічній програмі виступи українських, ромських та єврейських виконавців. Програму доповнять також польські музиканти. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Цьогоріч Фестиваль музики національних та етнічних меншин Польщі проходитиме вже вшосте і буде присвячений таким національним меншинам як українська, ромська та єврейська. 

Мета фестивалю – нагадати та показати вплив національних меншин на формування польської культури та ідентичності. Фестиваль є формою мистецького дискурсу різних культур, які століттями розвивалися на території Польщі. В попередні роки на фестивалі звучала музика татар, вірмен, лемків та кашубів. 

Цього року перший день фестивалю (21 листопада) присвячений українській музичній традиції. На сцені виступлять гурти Kozak System та DagaDana.

Kozak System – український рок-гурт, заснований у 2012 році в Києві з музикантів, які вийшли з гурту «Гайдамаки». З початком повномасштабної російської агресії, гурт часто виступає з благодійними концертами в Україні та Європі, збираючи кошти на ЗСУ.

DagaDana – українсько-польський музичний гурт, грає у стилях джаз, фолк та електронна музика. У своїх творах вміло поєднує українську та польську народну культури. Гурт заснований у 2008 році Дагмарою Грегорович з Польщі та Даною Винницькою з України. Один з останніх альбомів гурту Meridian 68, основою якого є українські та польські пісні, отримав найвищу музичну нагороду Польщі – Fryderyka 2016 у номінації «Альбом року». 

У вівторок, 22 листопада фестиваль буде присвячений музиці ромів. На сцені виступить угорський скрипаль-віртуоз Робі Лакатос. В своїх виступах він поєднує джаз, класичну та ромську музику. 

Також в цей день виступить польська виконавиця Маша Натансон. В 15 років Натансон залишила музичну школу, та почала подорожувати Карпатами в пошуку ромських спільнот, які живуть в горах. З ними вивчала традиційну циганську музику. Пізніше співпрацювала з ромськими музичними гуртами і створила також власний гурт – Čači Vorba.

Середа, 23 листопада буде присвячена єврейській музиці. З концертами виступлять польська співачка Kayah спільно з гуртом MILO Ensemble. Закриє фестиваль виступ польського музиканта та інструменталіста Адама Струга. 

Kayah (справжнє ім’я – Катажина Рооєнс) – польська співачка, яка виконує музику в стилях поп, соул і джаз. 

MILO Ensemble – останній музичний проект Дімітріоса Куртіса. Гурт складається з музикантів з різних куточків світу: Близького Сходу, Африки, Монголії та Індонезії.

Адам Струг – польський музикант та співак. Значну частину його репертуару складає єврейська музика. Під час фестивалю можна буде почути традиційні єврейські твори а також, авторські тексти Струга, написані івритом. 

Початок фестивалю о 18:00. Початок виступів – 19:00. Квитки (50 злотих за день) можна придбати за посиланням. 

Більше інформації про фестиваль за посиланням.

А.В.