У Варшаві відбулася прем’єра фільму «Знищити націю»
У Варшаві відбулася прем’єра фільму «Знищити націю» (Wymazać naród – пол.) польського репортажиста Томаша Ґживачевського PAP/Piotr Nowak

У Варшаві відбулася прем’єра фільму «Знищити націю»

Це приголомшливий документальний фільм про російські злочини проти культурної спадщини України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Варшаві відбулася прем’єра фільму «Знищити націю» (Wymazać naród – пол.) польського репортажиста Томаша Ґживачевського. Це приголомшливий документальний фільм про російські злочини проти культурної спадщини України. Томаш Ґживачевський разом із колегами проїхався зі сходу на захід України, показавши знищення української національної спадщини на Харківщині, Київщині, Чернігівщині.

За словами посла України у Польщі Василя Зварича, про ці злочини потрібно говорити постійно.

«Тут важливо розповідати і вимагати, щоб ці варвари, які вчинили ці знищення, були притягнуті до відповідальності. Росія зараз показує своє справжнє обличчя всьому світові, це обличчя справді злочинця, а злочин не може бути безкарний. Тому ми закликаємо весь цивілізований світ все ж таки в першу чергу об’єднати зусилля, щоб Росію притягти до відповідальності. І Росія має бути повністю ізольована з культурного цивілізованого світу».

Посол України у Польщі Василь Зварич PAP/Piotr Nowak

Президентка Національного комітету України Міжнародної ради музеїв ICOM Анастасія Чередніченко зазначила, що з березня 2022 року Україна робить все, аби російських музейників, які також причетні до цих злочинів над українською культурою, виключили із ради ICOM.

«Одна із наших важливих цілей – донесення головній структурі ICOM і відповідно партнерам в Європі, музейникам, працівникам культури про те, що робиться в Україні. З березня [2022 року – ред.] ми повідомляли, розповідали. І також нам важливо було дати зрозуміти, що саме робить Росія не тільки як держава, а що до цього залучені і російські музейники, і члени музейної ради ICOM»

Фільм «Знищити націю» було знято на замовлення Національної інституту спадщини Польщі в рамках діяльності Центру допомоги культурі в Україні. Створення фільму фінансовано Міністерством культури та національної спадщини РП.

Мар’яна Кріль