У Варшаві відбувся протест проти Лукашенки
Варшава, 10 серпня 2020 року PAP/Radek Pietruszka

У Варшаві відбувся протест проти Лукашенки

Білоруси і поляки протестували проти фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

10 серпня ввечері при пам’ятнику Міколаєві Копернику в центрі польської столиці відбувся протест білорусів і поляків проти фальсифікації президентських виборів у Білорусі і проти політики президента цієї країни Аляксандра Лукашенки.

Після президентських виборів, що відбулися 9 серпня, у Білорусі тривають заворушення та сутички із силовиками; громадяни вимагають оприлюднення справжніх результатів виборів. Попередні дані білоруської ЦВК – 80,23 відсотка голосів за Аляксандра Лукашенку, який очолює державу вже 26 років, та 10,09 відсотка голосів за його контркандидатку Святлану Ціханоуську.

Протест – це спроба розповісти світові, що відбувається в Білорусі – пояснює одна з учасниць Стася Ґліннік: «Білорусь тепер відключена від Інтернету, ми хочемо розповісти, що відбувається в нашій державі». Протести в Білорусі є реакцією суспільства на фальсифікацію виборів, а насправді перемогла Святлана Ціханоуська, яка здобула понад 75 відсотків голосів, – наголошує протестувальниця. «Ми вимагаємо демократії в Білорусі, вільних виборів і щоб Лукашенка перестав керувати нашою країною й пити нашу кров», – каже Стася Ґліннік.

Як додав інший учасник Анатоль Міхнавєц, протест є також закликом до міжнародної спільноти підтримати білоруську опозицію та ввести санкції проти державної влади. За його словами, необхідно скласти чорний список, на якому буде не лише президент Білорусі, його сини та міністри, а й представники спецслужб. Анатоль Міхнавєц сказав, що Польща повинна почати реалізувати серйозну східну політику, а Європейський Союз – нарешті, ввести в дію свої попередження про жорстку політику стосовно Мінська. «З диктаторами слід розмовляти твердо, не балакати. Лукашенка вже 26 років порушує права людини, вбиває людей, тому досить розмов, треба дій», – наголосив Анатоль Міхнавєц.

Білорусів підтримали у протесті поляки, серед них, зокрема, Матеуш Ковальчик, який сказав, що прийшов не демонстрацію для друзів – білорусів, їхньої свободи та щоб підтримати країну, яка є сусідом Польщі. За його словами, «кожна присутність, кожен жест підтримки людей, які є в такій неуявимо важкій ситуації, мотивує їх до подальшої боротьби за те, що для них цінне і важливе».

Демонстранти тримали плакати із зображеннями людей, затриманих після протестів у Білорусі напередодні. Подібні маніфестації солідарності з Білоруссю відбулися і в інших містах у Польщі.

Білоруське інформаційне агентство «Бєлта» повідомило, що внаслідок демонстрацій у неділю постраждало 39 силовиків і понад 50 цивільних осіб, а понад три тисячі осіб затримано. За даними білоруських урядових ЗМІ, демонстрації відбулися в 33 населених пунктах.

IAR,PAP/Н.Б.