У Варшаві затримано польсько-українське угрупування чорних археологів. Артефактам було 2500 років

У Варшаві затримано польсько-українське угрупування чорних археологів. Артефактам було 2500 років

Українці та поляки незаконно торгували скарбами. Поліцейські з Мокотова у Варшаві вилучили найбільшу на сьогодні незаконну колекцію артефактів в Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Кілька сотень археологічних пам’яток було знайдено та вилучено співробітниками кримінального відділу поліції з Мокотова. Заарештовано поляка і двох громадян України. Вартість їх збору на разі оцінюється — ціна колекції може досягати  декількох сотень тисяч злотих.

Співробітники Варшавської поліції вийшли на слід злочинців на популярній платформі продажу в Інтернеті. Коли вони помітили археологічні пам’ятки серед експонованих предметів, відразу ж зайнялися цією справою.

Розслідування привело офіцерів поліції на слід двох громадян України: 33-річного Романа Д. і 52-річну Валентину Д. та 60-річного партнера українки — Анджея Б. Чорні археологи створили кілька аккаунтів на польських та іноземних аукціонних порталах.

Вони розмістили на них сотні історичних предметів, які походили з розкопок в Польщі та з інших східних країн.

На аукціоні чорні археологи виклали амулети, хрести, браслети, наконечники стріл, сокири, серпи, намиста, накладки на броню, труби, дзвони, запонки та інші цінні артефакти.

Сотні предметів з різних епох потрапили на ринок. Найдавніші навіть походять з з четвертого століття до нашої ери.

Аукціони починалися з декількох злотих, а в деяких випадках закінчилися десятками тисяч злотих.

Покупці гроші відправляли на банківські рахунки, бізнес тривав доти, поки поліцейські не зацікавилися походженням артефактів.

Точну вартість об’єктів оцінюватимуть фахівці в галузі археології.

Заарештованих підозрюють у діяльності на шкоду скарбниці РП.

Затриманим українцям і поляку загрожує до 10 років ув’язнення за отримання прибутку від продажу пам’яток, надзвичайно важливих для культури та національної спадщини Польщі і не тільки.

До цих пір це найбільша нелегальна колекція археологічних пам’яток у Польщі.

Під час розслідування співробітники поліції визначили, що підозрюваний 33-річний чоловік співпрацював з 60-річним Анджеєм Б., співмешканцем його матері. Валентина Д. знала про все і брала активну участь у справі з самого початку.