У Вроцлаві українці-орендарі, без відома власника, прописали у помешканні 5 земляків

У Вроцлаві українці-орендарі, без відома власника, прописали у помешканні 5 земляків

Власники однієї з квартир у вроцлавському районі Gaj не можуть надивуватися «винахідливості» українців. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Свою квартиру вони здали їм в оренду в грудні минулого року. Нещодавно, вже після розірвання угоди, власник дізнався, що в квартиру на тимчасове проживання, без його на те згоди та відома, було прописано ще 5 осіб, повідомляє https://nashapolsha.com.ua з посиланням на gazetawroclawska.pl.

Як наголошує gazetawroclawska.pl, найбільше власника житла обурило те, що жодна з прописаних осіб не була навіть орендатором житла. Умова була підписана з парою з України терміном на рік, однак власник на початку серпня розірвав з ними угоду через порушення орендарями умов. І ті квартиру звільнили. Кілька днів тому співвласник квартири звернувся до мерії, аби вимельдуватися з квартири, оскільки з родиною проживає в іншому місці, там і дізнався про «квартирантів».

У розмові з журналістами дружина співвласника квартири розповіла, що в умові оренди було прописано, що орендар не може здавати житло в суборенду чи підселяти в житло інших осіб. Дізнатися про кількість прописаних власникам вдалося лише отримавши офіційну довідку в мерії, однак без персональних даних вони не можуть звернутися в поліцію. Згідно із законом, персональні дані цих «мешканців» повідомлять власнику у 30-денний термін після подання відповідної заяви – запиту.

Тимчасова прописка є підтвердженням того, що орендатор фактично проживає у даному помешканні. Після розірвання угоди орендатор мусить знову звернутися до мерії міста або управління гміни, де повідомити, що виїхав з помешкання. Видання принагідно нагадує, що довготермінову або тимчасову прописку можна зробити заповнивши письмову форму у відповідному відділі гміни, на території якої знаходиться житло.

Іноземець з-за меж Європейського Союзу зобов’язаний замельдуватися за новим місцем проживання не пізніше ніж на четвертий день, враховуючи від дня приїзду до цього місця, надавши для підтвердження документ для подорожей (найчастіше закордонний паспорт), а також документ, який підтверджує право легально перебувати на території Польщі. Така особа надає підтвердження проживання у квартирі на, формулярі заповненого власником чи орендарем (власноручний підпис власника або орендатора) і має продемонструвати документ правовласності квартири або оренди квартири, стверджують чиновники мерії.

Та власне в цьому випадку, особи котрі замельдувалися у квартирі не були орендарями. Виявилося, що й таке можливо без особливих проблем. Достатньо, аби орендар, який підписав умову (в якій немає застережень щодо прописки або підселення інших осіб) підтвердив факт проживання особи у квартирі, що достатньо для їхньої прописки.

Власники квартири мають підозри, що, особи прописані в їхній власності, ніколи там не проживали, а просто потребували прописки. Вже після розірвання угоди дізналися, що орендарі нібито здали в суборенду одну кімнату ще двом українцям. Однак, самі орендарі це заперечують. Але факт прописки сторонніх осіб, без згоди на то власників залишається фактом…

У мерії наголошують, що діяли згідно з законом і наводять відповідні роз’яснення. Насправді, тимчасова прописка не дає її власнику жодних прав на саме житло. Але клопоту при спробі продати нерухомість законному власнику завдасть.

Джерело інформації https://nashapolsha.com.ua з посиланням на gazetawroclawska.pl
Фото ілюстративне