У Вроцлаві відбувся ІV Нижньосілезецький конгрес органів місцевого самоврядування

У Вроцлаві відбувся ІV Нижньосілезецький конгрес органів місцевого самоврядування

Тема з’їзду “Самоуправління — Європа — Майбутнє” («Samorząd — Europa — Przyszłość»). У зібранні взяли участь представники органів місцевого самоврядування, державної адміністрації, науковці, журналісти, підприємці, експерти та активісти громадських організацій. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Тема з’їзду “Самоуправління — Європа — Майбутнє” («Samorząd — Europa — Przyszłość»). У зібранні взяли участь представники органів місцевого самоврядування, державної адміністрації, науковці, журналісти, підприємці, експерти та активісти громадських організацій.

— Нижньосілезький конгрес органів місцевого самоврядування — це можливість зустрітися та обмінятися думками щодо функціонування місцевого самоврядування. У з’їзді взяли участь майже півтисячі осіб. Така велика присутність ще раз підтверджує необхідність проведення відкритої, і, перш за все, суттєвої дискусії про стан місцевого самоврядування — його успіхи, а також шанси або загрози, що стоять перед місцевими громадами”, — йдеться в повідомленні організаторів.

Під час Конгресу були обговорені питання, пов’язані з роллю та значенням місцевого самоврядування, майбутнє розглядалося в контексті процесів, що нині відбуваються в Європейському Союзі.

Цезарій Пшибильський, маршалок Нижньосілезького воєводства, зазначив, що — сильне самоврядування — це сильна держава, яка ефективно піклується про інтереси своїх громадян в Європейському Союзі і ефективно прагне залучити фонди ЄС для розвитку свого регіону.

— Я хотів би, щоб ми сприймалися урядом як партнери. Ми повинні намагатися говорити одним голосом, щоб ефективно піклуватися про розвиток регіону і держави в цілому. Центральні органи влади повинні розуміти, що чим більше влади буде надано місцевим органам самоуправління, тим мешканці житимуть краще”, — зазначив Цезарій Пшибильський.

Під час зустрічі обговорювалося майбутнє регіональних та агломераційних залізниць. Самоврядування воєводств послідовно прагне до того, щоб якість подорожей регіону кращою для його мешканців. Якісна, сучасна регіональна або агломераційна залізниця означає не тільки більшу безпеку подорожей, а також більш легкий доступ до роботи, шкільних, університетських, лікарських установ або туристичних визначних пам’яток, але й ефективний засіб боротьби за чисте повітря.

Самоврядування Нижньої Сілезії ввело в дію найбільший проект в країні, щоб зайняти понад 400 км залізничних ліній в усьому регіоні. Території, які були невикористані та зруйновані до цих пір, тепер будуть відновлені та пристосовані до руху, відповідно до очікувань мешканців.

— Якщо ми хочемо, щоб залізниця стала конкурентоспроможною по відношенню до інших видів транспорту, ми повинні думати про різноманітну пропозицію, з швидкими зв’язками. Залізничний транспорт повинен функціонувати в агломераційній зоні, доповнюючи регіональну пропозицію”, — додав Тимотеуш Мирда, член ради воєводств.

Під час Конгресу підкреслювалося значення молоді для всієї Нижньої Сілезії. Пріоритетом для місцевих органів воєводства є сприяння в доступі молодого покоління до ринку праці через сучасне професійне навчання, яке допоможе вийти на ринок праці в РП та ЄС.