У Євросоюзі пропонують створити спецгрупу боротьби із кібератаками
Ілюстративне фото Elchinator z Pixabay

У Євросоюзі пропонують створити спецгрупу боротьби із кібератаками

Єврокомісія запропонувала створити спеціальну групу, яка буде оперативно на місцях боротися із здійсненими проти країн ЄС гакерськими атаками. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейська комісія хоче створення спеціальної, євросоюзної групи боротьби із кібератаками. Подробиці її пропозиції опублікували у середу в Брюсселі. Більше на цю тему знає Беата Пломецька:

«Час відіграє істотну роль. Важливо діяти швидше, ніж раніше. Ідея полягає у тому, аби мати можливість дуже швидко відправити групу експертів до місця, де сталася кібератака, щоб пришвидшити реакцію. Очевидно, що чим довше зволікається, тим гіршою стає ситуація. Ми робимо ставку на швидкість та солідарність», – сказав єврокомісар з питань внутрішнього ринку Т’єрі Бретон. Європейська комісія підкреслює, що в умовах збільшення кількості кібератак, що зачіпають країни ЄС, необхідний більш скоординований підхід. „Потрібні обмін інформацією, обмін знаннями і навіть раннє попередження», – вважає Єврокомісія».

Водночас віцеміністр фондів та регіональної політики Польщі Вальдемар Буда сказав, що Польща повинна бути готовою давати відсіч гакерським атакам. На його думку, кібератаки будуть траплятися у майбутньому.

«Ми повинні адаптуватися до життя у такий час. Такими методами користуються різні спецслужби та розвідки і ми маємо бути готові до цього. Членство Польщі в НАТО ефективно стримує Росію від військовий атак, але не гарантує нам цифрової безпеки. Найбільшою жертвою останніх гакерських атак став голова Канцелярії прем’єра Міхал Дворчик. Це делікатний пункт уряду, оскільки міністр – дуже компетентна людина, яка керувала дуже важливими для держави питаннями».

Європейський Союз має офіційно засудити кібератаки. За словами кореспондентки Польського радіо Беати Пломецької, положення щодо цього внесені до проєкту висновків саміту ЄС, який розпочинається у четвер. У документі також зазначено, що напад на одну або декілька країн є викликом для всього ЄС. У висновках саміту, запропонованих Польщею, також зазначається, що Рада ЄС повинна вивчити можливість спільних дипломатичних дій у відповідь на зловмисну кібернетичну діяльність.

IAR/Т.А.