У зв’язку із все більшим числом українців, у Кракові побудують православний храм
Інтер’єр православної церква Успіння Пресвятої Богородиці у Кракові на вулиці Шпитальній, що розташована в одній із кам’яниць Zygmunt Put Zetpe0202 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

У зв’язку із все більшим числом українців, у Кракові побудують православний храм

Міські депутати Кракова підтримали продаж ділянки під будівництво храму місцевій православній громаді. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У найближчі декілька років у Кракові побудуть новий православний храм. У середу місцеві депутати погодилися передати парафії із 95-відсотковою знижкою ділянку площею майже 33 ар по вулиці Вьослярській. Парафія має заплатити понад 55 тис. злотих (12,7 тис. євро) за землю, вартість якої складає 1 млн 116 тис. злотих (258 тис. євро).

З проханням передати ділянку під будівництво храму до влади Кракова звернувся православний єпископ Лудзько-Познанської єпархії Польської автокефальної православної церкви Атанасій Нос.

Він пояснив, що краківська парафія динамічно розвивається, в основному із потоком до Польщі українців, а храм у кам’яниці по вулиці Шпітальній у центрі Кракова не може помістити усіх вірян.

Парафія Успіння Пресвятої Богородиці охоплює усе Малопольське воєводство, за винятком кількох повітів.
«Ми дуже вдячні, і я говорю це від імені православних жителів Кракова, бо здійснюється мрія, аби у місті була окрема церква», – сказав журналістам священик православної парафії, отець Ярослав Антосюк.

За його словами, нині на щотижневі богослужіння у Кракові приходить приблизно 200-300 осіб, а на Великдень – навіть декілька тисяч вірних.

«В останні роки прибуває українців, але наша парафія не об’єднує тільки їх. У Кракові ми маємо велику міграцію висококваліфікованих працівників із різних країн, зокрема, з Греції, Грузії, Білорусі, Росії та студентів з Болгарії і Румунії», – сказав священик.

Парафія хоче побудувати невеликий храм, що помістить приблизно 600 осіб. За словами Антосюка, над початковою концепцією працює декілька краківських архітекторів.

«Ми не будемо споруджувати колоси, це буде акуратний об’єкт, що чітко свідчитиме про те, що це церква. Проект буде здійснюватися лише для наших потреб», – заявив він.

PAP/Т.А.