МВСіА: Ми не будемо ігнорувати злочини на ґрунті нетерпимості
https://imagecdn3.luxnet.ua/tv24/resources/photos/news/610x344_DIR/201610/735947.jpg?201711105601

МВСіА: Ми не будемо ігнорувати злочини на ґрунті нетерпимості

За словами голови ОУП, у Польщі посилюється нагнітання кампанії нетерпимості до українців. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«У Польщі посилюється явище нагнітання кампанії нетерпимості довкола українців», – заявив у середу, 7 лютого, голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима.

Заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Павел Шефернакер, у свою чергу запевнив, що підпорядковані відомству служби керуються принципом: «ми не терпітимемо злочинів на ґрунті ненависті».

Депутати сеймового комітету національних та етнічних меншин вислухали у середу інформацію міністра внутрішніх справ та адміністрації на тему актуальних проблем української меншини у Польщі, а також розглянули звіт Об’єднання українців у Польщі під назвою «Українська меншина та мігранти з України в Польщі – аналіз дискурсу».

Голова ОУП, який взяв участь у засіданні комісії, сказав, що звіт документує та показує явища, пов’язані зі сприйняттям української меншини у Польщі. Йдеться про дві групи, які перебувають у Польщі – польських громадян українського походження та іммігрантів, студентів й учнів з України.

Петро Тима зазначив, що звіт складений на загально доступних матеріалах, наукових публікаціях, публічних виступах публіцистів та політиків, розміщених у різних електронних та друкованих мас-медіа, а також на радіо та телебаченні.

Він сказав, що автори звіту наголошують, зокрема, на посиленні явища нагнітання кампанії нетерпимості до осіб українського походження, наслідками якої часто стають «акти фізичної агресії». Голова ОУП також зауважив, що «установи, котрі відповідають за лад та порядок у Польщі, не реагують відповідно на ці випадки».

«Багато вчених, соціологів, котрі вивчають питання міграції у Польщі, стверджують, що посилюються різні форми нетерпимості та неприйняття щодо представників інших національностей, зокрема іммігрантів з України», – додав Петро Тима.

Він наголосив, що згідно із доповіддю, «протягом щонайменше двох років триває постійна кампанія з представлення негативного іміджу іммігрантів з України та породження негативних емоцій довкола них.

Тима сказав, що у березні 2016 року під час засідання комісії меншин був представлений звіт про «масштабну акції руйнування могил та українських пам’ятників у Польщі». За його словами, «від того часу нічого не зроблено і у жодному випадку не встановлено особи виконавців злочинів».

У свою чергу, віце-міністр внутрішніх справ та адміністрації Павел Шефернакер, який у відомстві відповідає, зокрема, за національні меншини, сказав, що кожне діяння, яке має ознаки злочину на ґрунті нетерпимості, потрібно «засуджувати, незважаючи на ідентичність жертви».

«Дії усіх підпорядкованих міністерству служб слідують принципу: ми не терпітимемо злочини на ґрунті ненависті», – підкреслив Шефернакер. Він додав, що у кожній воєводській комендатурі поліції є координатори, котрі стежать за кожним провадженням у справі злочинів на ґрунті нетерпимості.

Міністерство внутрішніх справ та адміністрації в представленій комісії інформації відзначило, що у 2014-2016 роках невідомі скоїли ряд актів наруги та вандалізму щодо важливих для української меншини у Польщі місць пам’яті та спочинку. Відомство поінформувало про продовження координації реалізації навчальної програми, присвяченої проблемі злочинів на ґрунті нетерпимості, а Головна комендатура поліції від 2015 року у співпраці з Міністерством внутрішніх справ проводить навчання у формі майстер-класів на тему протидії злочинам, скоєними з расистських або ксенофобських міркувань.

За даними поліції, у 2016 році із 879 проваджень у справі злочинів на ґрунті нетерпимості, 59 випадків були пов’язані із ненавистю до української громади в Польщі. У свою чергу, від січня до листопада 2017 року з 791 провадження у справах злочинів на ґрунті нетерпимості, 100 правопорушень були пов’язані з нетерпимістю щодо української громади у Польщі.

У відомстві повідомили також, що у серпні 2017 року призначено національного координатора для боротьби зі злочинами на ґрунті ненависті у кіберпросторі, який діє в Управлінні боротьби з кіберзлочинністю у Головній комендатурі поліції.