26 років тому Єлизавета ІІ відвідала Польщу. Згадуємо, як це було

26 років тому Єлизавета ІІ відвідала Польщу. Згадуємо, як це було

8 вересня на 97 році пішла з життя королева Єлизавета ІІ. Вона була найдовше правлячим монархом Британії. На 70 років її правління випало багато історичних потрясінь: післявоєнна відбудова, Холодна війна, вступ і вихід Британії з ЄС, перші польоти в космос, технологічний прогрес, пандемія та численні війни в різних куточках світу. За своє життя Єлизавета ІІ здійснила також навколосвітню подорож і як глава держави відвідала з державними візитами країни в різних куточках світу. Перший і єдиний візит британської королеви до Польщі відбувся у 1996 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

З візитом у Варшаві і Кракові

Єлизавета ІІ зі своїм чоловіком Філіпом прибули до Польщі 25 березня 1996 року на запрошення вже тоді колишнього Президента Леха Валенси. Візит королівської пари тривав три дні і розпочався з відвідин столиці. Британського монарха зустрічав вже новообраний Президент Польщі Александр Квасневський з дружиною Йолантою.

«Це був дивовижний візит. Ми були дуже схвильовані. Після складання присяги в грудні (прим. ред. –  Александр Квасневський став Президентом Польщі за результати виборів 1995 року і склав присягу 23 грудня того року), першим, хто відвідав Польщу з державним візитом стала королева Великої Британії. Ми чекали цього візити з легким страхом та тремтінням у серці. Знаючи це, королева намагалась нас підбадьорити», – згадує день приїзду королеви тодішня перша леді Йоланта Квасневська.

Пізніше своїми враженнями щодо приїзду Єлизавети ІІ поділився також і сам Президент: «Вона – велика людина, видатна особистість. Прекрасно розбирається у політиці, чого навчилась від Вінстона Черчилля <…> Її приїзд був для нас значним викликом, ще на початку мого президентства. Це була відповідь на візит Леха Валенси у Лондоні».

Одразу з аеропорту, королівська пара прибула до Президентського палацу У Варшаві. Там її вже чекала почесна варта та президентське подружжя. Вже з перших хвилин свого перебування в Польщі, Єлизавета ІІ показала високий професіоналізм та манери. Згідно з протоколом, проходячи повз солдат, необхідно привітати їх словами «czołem żołnierze». Як згадує Президент Квасневський, королева тривала в руках рукавички і маленьку сумочку, де сховала картку з написом привітання. «Ми були вражені. Не кожному вдається правильно вимовити ці слова», – згадує президент.

Королева Єлизавета ІІ та Президент Польщі Александр Квасневський у Президентському палаці у Варшаві, 25 березня 1996 р.
Джерело: Agencja FORUM, Jakub Ostałowski

Після привітальної церемонії голови Британії та Польщі провели коротку особисту розмову. Після цього відбувся обмін нагород. Єлизавета ІІ нагородила Александра Квасневського Великим хрестом ордену Лазні. Натомість британська королева отримала найвищу польську нагороду –  орден Білого Орла.

В перший день перебування у Польщі, королівське подружжя відвідало старе місто Варшави. Королева відвідала монумент Умшлагплац (прим. ред. –  місце, звідки в 1943 році німецька окупаційна влада вивезла до Треблінки євреїв з Варшавського гетто) та поклала квіти до могили невідомого солдата.

Королева Єлизавета ІІ та принц Філіп біля могили невідомого солдата у Варшаві, 25 березня 1996 р. Джерело: PAP/CAF

Під час дводенного перебування у Варшаві, королева відвідала також Королівські Лазні, ліцей Стефана Баторія та Великий театр. Зустрілась королева також і з колишнім президентом Польщі Лехом Валенсою.

26 березня Єлизавета ІІ виступила перед об’єднаним засіданням польського Сейму та Сенату. «Я чудово усвідомлюю, що стоячи тут, я стою у самому серці польської демократії», – такими словами розпочала свій виступ британський монарх з трибуни сейму. Звертаючись до депутатів парламенту, королева згадала багаті династичні контакти, торговельні та політичні зв’язки, які об’єднують дві країни.

Згадала також і часи ІІ Світової: «Хто знає, чи не загас би вогонь свободи, якби тоді разом з нами не стала Польща <…> Війна нас об’єднала, але потім поділила, адже 1945 рік не всім приніс свободу <…> Тому ми ще більш щасливі, що Польща відновила суверенітет і завдяки вашому рішенню вирішила подати заявку на членство в європейських і західних інституціях. Ми твердо підтримуємо розширення Європейського Союзу і НАТО, ми солідарні з вашим прагненням доєднатись до цих організацій <…> Польща потребує Європи. Але теж Європа потребує Польщі», – йшлось у зверненні королеви.

Єлизавета ІІ виступає перед об’єднаним засіданням польського парламенту, 26 березня 1996 р. Джерело: PAP/ Filip Miller

Не обійшлось під час візиту і без пригод. Вже наприкінці візиту, у Кракові під час екскурсії містом загубився принц Філіп. «Коли ми прогулювались з королевою площею Ринок, принц десь заблукав. “Де Філіп?” – спитала королева. Виявилось, що його пригостили сливовицею в Казімєжі (прим. ред. – район Кракова, колишня єврейська дільниця) і просто відстав від екскурсії», – згадує про це Александр Квасневський.

Польські предки нового короля

Наступником Єлизавети ІІ на королівському престолі став її старший син Чарльз – відтепер король Чарльз ІІІ.

Ще будучи принцом, Чарльз неодноразово відвідував Польщу. Проте ці подорожі – це не єдине, що об’єднує нового британського монарха і країну над Віслою. Кровні зв’язки пов’язують короля Чарльза та польку Юлію фон Гауке, пізніше княгиню Баттенберг.

Юлія фон Гауке народилась у Варшаві у 1825 році. Її батьки прибули з Нідерландів до Польщі вже після її першого поділу та швидко асимілювались. Хоча сама Юлія не належала до королівської родини, її нащадки посіли престоли в Болгарії, Швеції та Великій Британії. Вийшовши заміж за принца Олександра Гессенського, Юлія отримала титул княгині фон Баттенберг. У шлюбі з Олександром вона мала 5 дітей. Її другий син Людвіг мав доньку Алісу –  в майбутньому мати принца Філіпа, чоловіка Єлизавети ІІ, батька нового короля Чарльза ІІІ.

Віртуальна книга співчуття

Королева Єлизавета ІІ померла 8 вересня 2022 року на 97 році життя. Вона була найдовше правлячим монархом Британії, побивши рекорд королеви Вікторії, яка очолювала цю країну 63 роки.

Свої співчуття королівській родині та британському народу вже висловили Анджей Дуда та Матеуш Моравецький. У Варшаві в пам’ять про королеву висвітлили її профіль на будинку науки і культури. Одночасно з цим на сайті королівської родини відкрили віртуальну книгу співчуття, де кожен охочий може висловити свої співчуття або залишити спогади про королеву.

Підготувала Анастасія ВЕРХОВЕЦЬКА
За матеріалами Польського Радіо, Газети виборчої та tvn24