Коли відкриють кордони і впускатимуть українців у країни Шенгенської зони?

Коли відкриють кордони і впускатимуть українців у країни Шенгенської зони?

На жаль, на хороші новини розраховувати не варто. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

В’їзд у Шенгенську зону найближчим часом для жителів України не відкриють. Про це повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба в інтерв’ю «Сьогодні».

Кулеба розповів, що про зняття обмежень на в’їзд в Шенгенську зону можна буде говорити лише після того, як показник в Україні буде або дорівнювати середньому по ЄС, або буде меншим.

“Я вже виконав доручення українців, всіх обдзвонив, з усіма переговорив і ми вже налагодили механізми, яким чином нам максимально спростити рух в тій коронавірусній реальності, яка існує, і як можна швидше зняти обмеження і відновити повноцінний і вільний рух українців . Зараз, на жаль, цифри в Україні невтішні. За останніми даними, у нас 62 хворих на 100 тис. населення. При тому, що в ЄС, наприклад, ця цифра становить 16,3 людини на 100 тис. населення”, — зазначив він.

Зараз, на жаль, ситуація невтішна. Зараз для українців відкриті 23 країни. Однак за фактом, якщо перевірити умови в’їзду по «Інтерактивній карті світу» МЗС, більшість вимагають негативний тест на COVID-19 і обов’язкову 7-14-денну обсервацію.

Тому виходить, що навіть після прибуття з тих країн, які дозволили в’їзд українцям, але в списку МОЗ вони знаходяться в «червоній» зоні, наші громадяни повинні піти на обов’язкову обсервацію або отримати негативний тест на коронавірус.

1 липня Європейська Рада схвалила список з 15 третіх країн, громадянам яких дозволено в’їзд. Незважаючи на безвіз, України в цьому переліку немає. Наступний перегляд відбудеться вже 14 липня. За словами Кулеби, немає жодних шансів, що Україна потрапить у список у найближчий перегляд.

— У найближчий перегляд шансів немає. Тому що, як я вже згадав, наші цифри зараз, м’яко кажучи, набагато гірші, ніж це потрібно. Але ми в МЗС зробили все, щоб допомогти МОЗ налагодити діалог з ЄС. Втім, будемо відверті і чесні, що поки ми не відповідаємо базовому критерію, а це – кількість хворих на 100 тис. в Україні має дорівнювати або бути меншою, ніж середня кількість хворих на 100 тис. по ЄС.