Україна буде почесним гостем Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві
Фото: freestocks / Unsplash

Україна буде почесним гостем Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві

З 25 по 28 травня у Варшаві проходитиме Міжнародний книжковий ярмарок. Почесним гостем заходу стане Україна. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Як повідомляється на сайті Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві, на початку року організатори заходу – Фонд історії та культури –  отримали від Посольства України в Польщі та Українського інституту книги підтвердження співпраці в організації участі України як Почесного гостя заходу. Завдяки цій співпраці у межах ярмарку буде побудовано понад 200-метровий національний стенд України та організовано програму заходів за участю українських авторів і видавців.

«Сьогодні сучасна українська література є надзвичайно унікальною, важливою складовою європейської цивілізації, адже вона сформована стражданнями, жертовністю та справжнім героїзмом українського народу, який захищає свою Батьківщину від російського варварства. Для нас велика честь прийняти пропозицію, аби Україна стала Почесним гостем цьогорічного Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві, і ми докладемо всіх зусиль, щоб цей захід пройшов на найвищому рівні. Дякуємо організатору Ярмарку – Фонду історії та культури за таку почесну пропозицію та постійну підтримку України», – каже Посол України у Польщі Василь Зварич.

«Минулого року гаслом українського стенда на Ярмарку було “Дякую, Польща”. Цього року ми можемо повторити: “Польще, дякую сто разів!”. Участь, особливо в такій ролі,  у такому великому міжнародному заході, який відвідують сотні видатних авторів з різних країн, натовпи чудових глядачів є надзвичайно важливою можливістю для українських інтелектуалів представити світові правду про українську історію та культуру, про війну, як її бачать герої нових книжок, налагодити та поглибити контакти з інтелектуалами різних країн. Ми віримо в солідарність, наполегливість і перемогу. Дякую, Польще!» – каже директор Українського інституту книги Олександра Коваль.

Міжнародний книжковий ярмарок у Варшаві – провідна подія країни у видавничій галузі, яка є продовженням Варшавського книжкового ярмарку. Ярмарок супроводжує багатопланова програма для любителів літератури: фестивалі, тематичні зони та галузеві заходи.

У 2022 році у Ярмарку взяли участь понад 500 експонентів із 13 країн: Польщі, Норвегії, України, а також Вірменії, Бельгії, Чехії, Франції, Іспанії, Німеччини, Румунії, Швейцарії, Угорщини та Великої Британії. Майже 800 митців зустрічалися з публікою на багатьох сценах, у тому числі аж 30 авторів з Норвегії, яка була Почесним гостем ярмарку. Загалом за чотири дні відбулося понад 1000 подій – зустрічей на сценах і в зонах, у рамках 9 програмних блоків і на стендах. Ярмарок відвідало близько 90 тисяч осіб.

 «Для нас велика честь, що Почесним гостем буде Україна. Даючи голос Україні сьогодні – точно більше, ніж будь-коли – ми бачимо роль, яку відіграє література у формуванні вічних цінностей, таких як свобода, гідність, честь, мужність чи почуття спільності та солідарності. Впевнені, що Міжнародний книжковий ярмарок у Варшаві стане місцем популяризації української літератури та культури серед польської та міжнародної аудиторії, а також задовольнить потребу контакту з рідною літературою серед української громади Польщі. Сподіваємося, що проєкт «Україна – почесний гість Міжнародного книжкового ярмарку 2023», який є ключовим елементом програми цьогорічного Ярмарку, суттєво розширить коло поціновувачів української літератури, а польські та українські видавці та автори налагодять чимало цікавих контактів для майбутньої співпраці», – говорить Яцек Орил, директор Міжнародного книжкового ярмарку у Варшаві.

Міжнародний книжковий ярмарок у Варшаві відбудеться 25-28 травня 2023 року в Палаці культури та науки у Варшаві та на Площі Дефіляд / Plac Defilad. Вхід на всі заходи Ярмарку вільний, а окремі зустрічі транслюватимуться в соціальних мережах організатора.

Джерело: targiksiazkiwarszawa.pl