Україна – Польща. Історія протистоянь на футбольних полях

Україна – Польща. Історія протистоянь на футбольних полях

11 листопада збірна України з футболу зіграє в Хожуві товариський матч проти національної збірної Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на газету “Наш Вибір”.

Ця зустріч мала відбутися ще в березні, однак через пандемію коронавірусу матч було перенесено більш ніж на пів року. До цього поєдинку «Наш вибір» пропонує згадати попередні зустрічі збірних Польщі та України. На сьогодні відбулося вісім таких матчів (5  відбіркових та 3 товариських) – тричі команди зустрічалися в Польщі (в Хожуві, Лодзі та Варшаві), чотири рази – в України (двічі в Києві, у Львові та Харкові) і ще одного разу на нейтральному полі – в Марселі. Цікаво, що між командами зберігається повний паритет – тричі перемагали українці, двічі була зафіксована нічия і тричі перемогу святкували поляки. Рівною є й кількість забитих-пропущених м’ячів – по дев’ять у кожної з команд.

Перший матч між збірними Польщі та України відбувся влітку 1998 року, в рамах підготовки до старту відбіркового раунду до «Євро 2000». Обидві збірні перебували не в найкращому стані, не зумівши закваліфікуватися на Чемпіонат Світу 1998 року. І якщо Польща об’єктивно не мала шансів, потрапивши в одну відбіркову групу з Англією та Італією, то українці поступилися в плей-офф збірній Хорватії, не без допомоги судді Педерсена, який у київському поєдинку в листопаді 1997 року не зарахував чистий гол Віталія Косовського. Після цього збірна України більше ніж півроку не проводила офіційних матчів, тому товариський поєдинок з Польщею був нагодою для Йожефа Сабо перевірити найближчий резерв, чим тренер і скористався, за 90 хвилин ігрового часу змінивши практично два склади збірної. Тому результат цього матчу став справою другорядною для обох команд – головним завданням було підготуватися до чергового відбіркового турніру.

Товариський матч. 15.07.1998, Київ, НСК «Олімпійський». Україна – Польща 1:2 (Шевченко, 87 – Тжецяк, 10, Черешевський, 54)

За два роки після першої зустрічі збірні Польщі та України змінилися кардинально. За збірну Польщі почали грати молоді зірки, яким належало стати обличчям польського футболу «нульових». Передусім мова йде про голкіпера Єжи Дудека, захисника Міхала Жевлакова та, звісно, натуралізованого нігерійця Емануеля Олісадебе, який лише за кілька місяців до матчу в Києві отримав польське громадянство. Поєдинок проти збірної України став лише другим виступом Олісадебе в складі збірної Польщі, але цей матч відкрив молодого форварда всій Європі.

Україна була однозначним фаворитом протистояння – збірну очолив легендарний Валерій Лобановський, а кістяк команди складали гравці київського «Динамо», котрі зовсім нещодавно громили «Барселону» та обігравали «Реал».

Але протягом перших тридцяти хвилин зустрічі Олісадебе шокував українців, двічі вразивши ворота Кернозенка. В другому таймі Радослав Калюжний добив збірну України, встановивши остаточний сенсаційний рахунок – 1:3.

Відбірковий турнір до ЧС-2002. 02.09.2000, Київ, НСК «Олімпійський». Україна – Польща 1:3 (Шевченко, 12 – Олісадебе, 2, 31, Калужний, 58)

Закономірність київської перемоги поляки довели своїми подальшими успіхами у відбірковому турнірі. Польща з самого початку зайняла перше місце в групі і до кінця турніру жодного разу не опускалася нижче. Матч-відповідь з Україною відбувався в останньому турі й уже не мав значення для поляків – навіть у випадку поразки Польща все одно залишалася б першою. Україна ж боролася за друге місце зі збірною Білорусі. В першому таймі м’яч забив все той же Олісадебе, українці змогли відповісти лише в кінці матчу – рахунок зрівняв Шевченко.

Відбірковий турнір до ЧС-2002. 06.10.2001, Хожув, Сілезький стадіон. Польща – Україна 1:1 (Олісадебе, 39 – Шевченко, 81)

У 2008 та 2010 роках Україна та Польща провели два товариських матчі – у Львові та Лодзі. Цікавинкою другого поєдинку стало те, що це був перший матч в.о. головного тренера Юрія Калитвинцева на чолі збірної. В цілому ж обидві зустрічі не мали турнірного значення, і тренери обох команд використали їх для перегляду резерву своїх збірних.

Товариський матч. 20.08.2008, Львів, Україна. Україна – Польща 1:0 (Кравченко, 45)

Товариський матч. 04.09.2010, Лодзь, Stadion Widzewa. Польща – Україна 1:1 (Єлень, 42 – Селезньов, 90)

Березневий матч 2013 року можна назвати дзеркальним відображенням поєдинку 2000 року. На цей раз фаворитом була Польща, у складі якої грали справжні зірки європейського футболу – Піщек, Блащиковський, Левандовський та інші. Україна ж, після несподіваної відставки Олега Блохіна восени 2012 року і несподіваної втрати очок у матчах з Молдовою і Чорногорією, лише намагалася віднайти свою гру. Матч з Польщею став другим матчем Михайла Фоменка на чолі збірної і першим його справжнім успіхом. Уже за перші сім хвилин зустрічі українці забили двічі, а наприкінці першого тайму Роман Зозуля забив і третій м’яч в ворота Боруца. В другому таймі підопічні Фоменка зуміли грамотно «засушити» гру й відстояти комфортну перемогу 1:3.

Відбірковий турнір до ЧС-2014. 22.03.2013, Варшава, Stadion Narodowy. Польща – Україна 1:3 (Піщек, 18 – Ярмоленко, 2, Гусєв, 7, Зозуля, 45)

Перемога в передостанньому турі відбіркового раунду стала особливо важливою для України, оскільки гарантувала підопічним Михайла Фоменка вихід у плей-офф на право участі у ЧС-2014. Єдиним голом у своєму фірмовому стилі, чудовим ударом з лівої, забив Андрій Ярмоленко.

Відбірковий турнір до ЧС-2014, 11.10.2013, Харків, ОСК «Металіст». Україна – Польща 1:0 (Ярмоленко, 64)

Фінальний турнір Євро-2016 став справжньою катастрофою для збірної України – після поразки від Німеччини та Північної Ірландії, підопічні уже не мали шансів на вихід з групи. Матч із Польщею був битвою за честь. Однак Польща продемонструвала прекрасно організовану гру й завдала українцям третьої поразки на Євро-2016 поспіль. Цей матч став останнім для Михайла Фоменка на чолі збірної України.

Євро-2016, 21.06.2016. Марсель, Велодром. Україна – Польща 0:1 (Блащиковський, 54)

Олександр ШЕВЧЕНКО