Українець намагався перевезти до Польщі 4 тисячі літрів отрути

Українець намагався перевезти до Польщі 4 тисячі літрів отрути

Національна податкова адміністрація (КАС) з Гдині та Лодзі зупинила перевезення 4 тисячі літрів оцтового ангідриду. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Ця речовина може бути використана для виробництва наркотиків, хоч юридично він є легальною хімічною сполукою. За незаконне перевезення та зберігання прекурсорів передбачений штраф та позбавлення волі.

Це важливо! Оцтовий ангідрид швидко проникає крізь шкіру, залишаючи серйозні опіки та пухирці, які важко піддаються лікуванню. Особливо небезпечною є його дія на чутливі ділянки тіла: очі, ніс, вуха, ріт. Присутність ангідриду у повітрі за запахом відчувається при його концентрації вище 0,49 мг/м³, але очі отримують ушкодження вже при 0,36 мг/м³. До таких наслідків відносяться: сльозотеча, кон’юнктивіт, боязнь світла, ірит, опіки рогівки опіки з подальшою втратою зору.

Через потенційну можливість використання ангідриду для синтезу наркотику героїну, його обіг у деяких країнах, в тому числі і в Україні, є суттєво обмеженим. Так, постановою Кабінету Міністрів України оцтовий ангідрид віднесено до групи «прекурсори, обіг яких обмежено і стосовно яких встановлюються заходи контролю».

Офіцери Поморського та Лодзького КАС зупинили перевезення 4000 літрів оцтового ангідриду в Згєрському повіті Лодзького воєводства. Згідно з транспортними документами, цистерни мали містити «медичну олію», що ввозиться до Польщі з України.

Громадянин України не мав необхідної декларації про перевезення в системі моніторингу дорожнього руху SENT та точного визначення типу рідини в цистерні. Лабораторні випробування зразків показали, що це — оцтовий ангідрид, попередник наркотиків, володіння яким потребує обов’язкової реєстрації, відповідно до положень Закону про протидію наркоманії.

Якщо провадження засвідчить, що вилучений ангідрид мав використовуватися для несанкціонованого виробництва наркотичного засобу, психотропної речовини або нової психоактивної речовини, власнику товару може загрожувати покарання у вигляді ув’язнення до 5-и років.

Фото: KAS