Українські стрічки здобули нагороди на міжнародному кінофестивалі у Гдині
Фото: festiwalnnw.pl

Українські стрічки здобули нагороди на міжнародному кінофестивалі у Гдині

Українські фільми «Погані дороги» Наталії Ворожбит та «Плай» Єви Джишиашвілі здобули відзнаки на 14-му міжнародному кінофестивалі «Niepokorni-Niezłomni-Wyklęci». Фестиваль проходив з 28 вересня по 1 жовтня у Гдині. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

«Niepokorni-Niezłomni-Wyklęci» / «Непокірні-Незламні-Прокляті» – міжнародний фестиваль історичного художнього та документального кіно. Головною темою події традиційно є історії як цілих народів, так і окремих людей, які шукають та борються за свою свободу та ідентичність. «Фестиваль NNW – це місце, де впродовж років ми можемо доторкнутись до історії. Усної історії, вслухаючись в останні свідчення героїв, або історії, яку оповідають режисери», – описує подію директор фестивалю Аркадіуш Голембєвський.

Фото: festiwalnnw.pl

Цього року фестиваль проходив у чотирнадцяте. Традиційно одну з найбільших кіноподій Польщі приймало місто Гдиня протягом 29 вересня – 1 жовтня. Цього року особлива увага була звернена на Україну: «Фестиваль відбувається тоді, коли багато кінематографістів, студентів кіношкіл знаходяться на фронті. Камери або смартфони вони використовують перемінно із гвинтівкою», – зазначив Аркадіуш Голембєвський, наголошуючи на українських акцентах цьогорічної програми фестивалю.

Загалом протягом 4 днів відбулось понад 100 показів кінострічок з Польщі України, США, Грузії, Норвегії, Японії, Венесуели, Німеччини, Франції, Чехії, Литви, Італії, Ірану тощо. Наскрізною темою більшості фільмів є рефлексії щодо пережитого досвіду війни та виборювання миру і свободи. Більшість історій посилались на сучасні події, особливо війни, які пережив світ в останні 20 років.

Відзнаки фестивалю здобули два українські фільми

Головну нагороду ім. Вітольда Пілецького у міжнародному конкурсі документального кіно здобула дебютна стрічка режисерки Єви Джишиашвілі «Плай». «За чудові операторські якості та зворушливу історію української родини, розказану з надзвичайною чутливістю», – читаємо у вердикті журі. Фільм розповідає історію життя родини десь в маленькому селищі посеред Карпат. Попри географічну віддаленість від бойових дій, війна неминуче в кожен день життя головних героїв.

«Фільм настільки мінімалістичний, навіть стриманий, і водночас дуже показує долю цієї сім’ї, дід якої – дуже сильна людина, яка може все, і при цьому не має ноги. У процесі ми дізнаємося, що він втратив цю ногу внаслідок бойових дій на Донбасі, після Майдану. Він теж брав участь у Майдані, тому він такий подвійний герой. Сама війна десь на задньому плані, але тому, що вона показана ненав’язливо, опосередковано, резонує ще більше й іще сильніше в посланні», – зазначив один з членів журі, польський історик Павел Укєльський.

Фото: festiwalnnw.pl

Відзнаку у категорії «Художні фільми» здобула також стрічка режисерки Наталії Ворожбит «Погані дороги». У поясненні журі фестивалю описали фільм як «виняткову та унікальну українську продукцію, яка показує ціну війни, а також те, що війни робить зі суспільством, що одні люди можуть приготувати іншим. Фільм показує ціну, яка платимо за сьогоднішню політику».

«Погані дороги» – екранізація однойменної п’єси Наталії Ворожбит, яка описує події що відбуваються з українськими мешканцями та військовими на Донбасі на фоні російсько-української війни.

На фестивалі також була представлена робота Мар’яна Бушана «Снайпер. Білий ворон». Прем’єра стрічки відбулась у серпні 2022 року і була приурочена Дню Незалежності України. У своєму фільмі Бушан розповідає історію мирного українця, який у 2014 році змушений був стати на захист своєї держави. Прототипом головного героя став Микола Воронін з Горлівки, який із пацифіста перетворився на високопрофесійного солдата і сьогодні продовжує захищати Україну.

А.В.

Джерело: Польське радіо, Festiwal NNW