Український серіал «Кріпосна» став хітом у Польщі

Український серіал «Кріпосна» став хітом у Польщі

У Польщі український серіал «Кріпосна» збирає кількамільйонну аудиторію. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

У Польщі український серіал «Кріпосна» збирає кількамільйонну аудиторію, — повідомляє https://glavcom.ua

Аудиторія серіалу «Кріпосна» в Польщі зростає небаченими темпами. У соцмережах про нього пишуть пересічні глядачі і польські топ-чиновники, а провідні ЗМІ намагаються розгадати секрет шаленої популярності «мильної опери» українського виробництва, яку вже ставлять в один ряд із бразильською «Рабинею Ізаурою» і турецьким «Прекрасним століттям». Про це пише BBC.

Першим іноземним каналом, який показав «Кріпосну», став польський суспільний мовник TVP1, для якого навіть створили багатоголосе озвучення тамтешньою мовою.

За даними спеціалізованого польського ресурсу Wirtualne Media, за перший тиждень показу аудиторія «Кріпосної» склала 1,23 мільйона глядачів. І це при тому, що епізоди показували у вечірній прайм-тайм тільки з понеділка по середу.

За другий тиждень прокату «Кріпосної» кількість прихильників серіалу зросла до 1,79 мільйона. Відтак керівництво TVP1 вирішило показувати його й у вихідні.

Серед причин успіху українського серіалу в Польщі видання Dziennik Zachodni називає географічний фактор. Часопис зазначає, що донедавна полякам пропонувалися костюмовані мелодрами переважно турецького виробництва.

«Вперше на наших екранах з’явився серіал, дія якого відбувається у наших географічних широтах, — пише Dziennik Zachodni. — Середина ХІХ століття, коли розгортаються події «Кріпосної», — це час, коли Чернігів і Варшава, Люблін і Соснівець були частиною однієї країни та функціонували в однакових суспільно-політичних умовах».

На думку польського видання, ще однією перевагою роботи українських кінематографістів є те, що в серіалі не оминають питання класового протистояння.

«У багатьох селах ситуація була такою, як показано у «Кріпосній». Окрім історії кохання, в серіалі не бракує сцен продажу селян одним власником іншому. Можна побачити й величезні батоги, яким власник господарства відшмагав коваля, коли той насмілився піти проти нього», — додає Dziennik Zachodni.

Не обійшла увагою неабиякий успіх українського серіалу й одна з провідних польських газет.

У статті Gazeta Wyborcza «Бразильське кохання, українські батоги: Чи є «Кріпосна» феноменом масштабу «Рабині Ізаури»?» відзначає, що історія української кріпачки багато в чому повторює перипетії життя прекрасної і невільної бразилійки.

Втім, Gazeta Wyborcza виділяє вражаючі костюми і мальовничі локації, побачивши які, «багато глядачів захочуть відвідати Україну», а також прекрасний акторський склад — у стрічці задіяні як знані виконавці, так і талановиті новачки. Крім того, перевагою «Кріпосної» є й те, що «творці звертають увагу на неприємні сторінки української історії, з якою поляки мали чимало спільного».

На фото: кадр із серіалу «Кріпосна»