"Українці нас люблять, тому не поїдуть до Німеччини" - польські ЗМІ

“Українці нас люблять, тому не поїдуть до Німеччини” – польські ЗМІ

З недавнього часу гарячою темою для суперечок в польській пресі стала тема, пов’язанa зі спрощенням працевлаштування іноземців в Німеччині. Часто можна зустріти думку, що Німеччина переманить всіх українців до себе і тим самим знищить польський ринок праці. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Німці спокушають працівників з України  високою заробітною платою, кращими умовами роботи і простими правилами отримання громадянства.

За даними Міністерства праці та соціальних справ Німеччини нові правила щодо трудових мігрантів вступлять в силу з 2020 року. Польські ЗМІ приділили велику увагу цьому питанню.

“Українці обирають Польщу через географічну та культурну близькість — це наші переваги над Німеччиною”, — повторюють польські ЗМІ. За даними дослідження, проведеного Otto Work Force, українці також оцінюють прогрес, досягнутий у Польщі з 1989 року, а ще — економічну свободу.

Здатність працювати понаднормово, нижчі витрати на проживання, безкоштовне житло — це наступні елементи, які приваблюють трудових мігрантів з України до Польщі.

Як зупинити українських іммігрантів у Польщі з 13 по 15 травня цього року будуть обговорювати в Катовіце під час Європейського економічного конгресу.

Згідно з дослідженнями «Соціальний профіль трудового мігранта з України», проведеного на прохання Польсько-української торгово-промислової палати та іноземної кадрової служби Центром соціальних досліджень Національного університету «Острозька академія», 64% з числа українських економічних мігрантів планують продовжити роботу за кордоном, у тому числі 82% — протягом цього року. Майже 60 відсотків респондентів виберуть Польщу, 18% — Німеччину, 10 відсотків — Чеську Республіку. 

Українці залишаться в Польщі, тому що …

Дослідження показує, що перевагами Польщі є: географічне положення (35%), позитивний досвід (23%), рівень оплати праці (23%), відсутність мовного бар’єру (7%).

— Українці обирають Польщу через свою географічну та культурну близькість — це переваги над Німеччиною. За західним кордоном вони заробляють більше, але їхні життєві витрати, віддаленість від сім’ї та умови праці також ускладнюються. Тому будь-яке підвищення заробітної плати в поєднанні з нашими нинішніми перевагами буде мати велике значення для затримання українців на теренах РП”, — коментує Кшиштоф Інглот, президент Personnel Service.

За даними дослідження, проведеного компанією Otto Work Force, українці також високо оцінюють прогрес, досягнутий у Польщі з 1989 року. Вони також високо цінують економічну свободу.

Можна сказати, що саме в Польщі українці знайшли нормальність, яку не можуть знайти вдома. Українці хвалять робоче середовище, в якому вони працюють — для них особливо важливі відносини керівника і підлеглого, а також хороші контакти з співробітниками”, — коментує Томаш Дудек, директор Otto Work Force.

Як підкреслює президент Групи EWL Анджей Коркус, масова економічна міграція українців до Польщі триває вже більше десяти років — громадяни цієї країни вже добре знані на польському ринку праці, знають процедури зайнятості та легалізації і часто повертаються до компаній, в яких вони працювали раніше. Про німецький ринок такого не можна сказати, адже масштаби легального працевлаштування українців у цій країні значно нижчі, ніж у Польщі.

— Для громадян України польський ринок праці все ще має ряд переваг перед західними ринками, а саме можливість понаднормової роботи, зниження витрат на проживання, географічна близькість, значно нижчий мовний та культурний бар’єр, а також чіткий шлях продовження працевлаштування, кар’єрних можливостей та можливостей для ПМП в нашій країні”, — додає Коркус.

Більше того, згідно з опитуванням, проведеним групою EWL, кожен другий працівник з України шукав відповідну пропозицію про працевлаштування в Польщі за рекомендацією друзів і знайомих.

Що може зупинити українців у Польщі?

Не можна недооцінювати загрозу, яка з’явиться на німецькому ринку праці у 2020 році. Однак, як зазначають експерти, масової міграції до Німеччини не очікується.

— Масштаби міграції зі сходу до Німеччини будуть обмежені вимогами, які ставлять наші західні сусіди до кандидатів з-за меж ЄС (наприклад, обов’язкове знання німецької мови, певний перелік професій, необхідна професійна освіта), а також геополітичні умови, мовні та культурні бар’єри”, — говорить Анджей Коркус.

За словами Томаша Дудека, враховуючи рішення українців таки залишитися в Польщі, слід враховувати дві групи факторів, які мають найбільший вплив — це формально-правові питання, а також питання, що стосуються інтеграції та залучення роботодавців.

— Українці, які хочуть довше залишатися в Польщі, стикаються з багатьма бар’єрами, пов’язаними з продовженням їхнього перебування. Мова про складні процедури легалізації працевлаштування та перебування, а також довгий час очікування документів. У деяких воєводствах люди чекають 7-9 місяців, щоб зустрітися з воєводою. Це не нормально”, — пояснює Томаш Дудек.

— Було б дуже корисно стандартизувати процедури в кожному управлінні (ужонді), а також скоротити час очікування документів. Хорошим рішенням було б продовжити час роботи по заяві про доручення роботи (oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy) до 18 місяців. З таким великим припливом працівників з України, це надзвичайно важливі проблеми, які вимагають вжиття негайних дій на практиці”, — додає Томаш Дудек.

Кшиштоф Інглот також підкреслює, що необхідні подальші зміни в міграційній політиці, яку очікують і польські компанії, і українські робітники. Як вказує Personnel Service, більше півроку хотіли б працювати в Польщі 73% українців. Розширення цього часу для працівників з України також вимагає 66 відсотків польських роботодавців.

— Крім таких змін у законодавстві, ми повинні також полегшити працівникам з Сходу привести свої сім’ї до нас — довготривале відокремлення від родичів є головною складністю, яку зазначають українці, які працюють у Польщі”, — додає Інглот.

Otto Work Force показує, що близько 80 відсотків українців в Польщі мають, принаймні, середню освіту і половина — вищу. Це люди, які прибули зі специфічними компетенціями. Вони мають високу мотивацію до розвитку, працюючи відповідно до своєї освіти. Українці сподіваються, що роботодавець надасть їм навчання, запропонує шляхи розвитку, програми. Звичайно, конкурентоспроможна винагорода є також одним з елементів, що допомагають вирішити чи вартує залишитися в Польщі на постійно”, — вважає Томаш Дудек.

За словами Павла Кулага, президента Foreign Personnel Service i Greygoose Outsourcing, настав час починати робити щось, щоб зупинити українців у Польщі — поки ще не пізно. Органи місцевого самоврядування, роботодавці, організації роботодавців, держава — кожен повинен діяти, тому що важко уявити польський ринок праці, деякі його сектори, особливо виробництво, без працівників з України та інших східних країн.

— Ми повинні боротися за них, тим більше, що до цього змагання приєднуються Чехія, Словаччина та Угорщина. Конкуренція зростає, і ми повинні діяти. Необхідно створити гарну атмосферу, збільшення матеріальних вигод, що є перевагою в боротьбі за українських працівників”, — говорить Павло Кулага, який візьме участь у дискусії «Тенденції на ринку праці», яка відбудеться під час Європейського економічного конгресу.

* Опитування «Соціальний профіль трудового мігранта з України» було проведено серед 1025 респондентів.