Українці разом з поляками переправили з ЄС до Польщі близько чотирьох тонн наркотиків

Українці разом з поляками переправили з ЄС до Польщі близько чотирьох тонн наркотиків

Затримання відбулися в Польщі, Швеції та Норвегії. Міжнародна злочинна група широкомасштабно переправляла наркотики — за даними слідчих, вони транспортували до чотирьох тонн заборонених препаратів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Серед затриманих членів банди мешканці Помор’я.

Як повідомив у понеділок прокурор Кароль Борхольський з відділу преси Національної прокуратури, розслідування у справі міжнародної групи з торгівлі наркотиками в 2013-2017 роках проводилося Гданським відділом Національної прокуратури.

— Ядром злочинної групи були польські громадяни, які проживали в Поморському воєводстві. Вони перевозили заборонені речовини з території Іспанії та Італії до Великобританії, Німеччини, Латвії, Данії, Швеції та Норвегії.

Члени групи перевезли майже чотири тонни наркотиків, таких як гашиш, кокаїн і марихуана, — сказав прокурор.

Затримання проводилося, зокрема, у Швеції та Норвегії. Нещодавно за наказом прокурора Центральне поліцейське слідче бюро РП затримало Аркадіуша К., 53-річного автомеханіка з Любуського воєводства. Результати розслідування показують, що цей чоловік був одним з членів бандитської групи, що діє на території Іспанії.

— Підозрюваний був доставлений до відділу Поморської філії Департаменту організованої злочинності та корупції Гданської прокуратури, де прокурор звинуватив його в участі у організованій злочинній групі, зокрема затриманий почув вісім звинувачень в участі у обігу значних партій гашишу», — повідомив Борхольський.

Чоловік був тимчасово заарештований. Як повідомляє прес-служба прокуратури, в Гданському розслідуванні в статусі підозрюваних перебуває 13 осіб. Серед них є два громадяни України, які були доставлені до Польщі з Швеції на підставі Європейського ордеру на арешт. Два поляки були екстрадовані до Норвегії в рамках екстрадиції.

Представник CBŚP командуючий Івона Юркевич, підкреслила, що справа є «багатошаровою і дуже складною», і при визначенні обставин перевезення контрабанди наркотиків польська поліція розпочала співпрацю з офіцерами шведської та норвезької митної служби та поліцейськими з Нідерландів, Швеції та Норвегії.

Діяльність координувалася Європейським поліцейським офісом (Europol). Прокуратура повідомила, що завдяки цій співпраці було перехоплено чотири спроби контрабанди гашишу загальною вагою близько 800 кілограмів і одна спроба контрабанди 50 кілограмів кокаїну.

— У результаті дуже інтенсивної діяльності, яку ми провели з офіцерами з муніципального командування в Торуні та морським відділом прикордонної служби у Гданську був затриманий чоловік, підозрюваний у керівництві групою”, — заявив у понеділок командувач Юркевич. Чоловік був затриманий у травні 2017 року, коли він перевозив у вантажівці пакети гашишу. 54 кілограми наркотиків, привезених з Іспанії, були заховані у відсіку для зберігання за задньою стінкою кабіни водія.

Наразі 13 осіб вже затримані у справі та почули 63 обвинувачення, у тому числі 10 заяв про участь у організованій злочинній групі.