Українці рятують польський ZUS: там є новий рекорд іноземців, які платять внески
Фото ілюстративне fotolia.com

Українці рятують польський ZUS: там є новий рекорд іноземців, які платять внески

Вже 970 тисяч іноземців платять внески в польську систему соціального страхування (ZUS). Майже три четвертих з них – це громадяни України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Я в Польщі”.

Про це йдеться в інформації ZUS за квітень 2022 року.

970 тисяч іноземців, які на сьогодні сплачують внески до ZUS – це рекордний показник в історії Польщі. Українців, які присутні в системі соціального страхування, суттєво побільшало. Тепер їх – 699 тис осіб. Тільки за останній місяць їхня кількість збільшилася на 32 тисячі осіб (в березні було 667 тис). А в березні ріст до показників лютого 2022 року склав 26 тис осіб. 

Тобто з початку війни в Україні й до кінця квітня в Польщі легально працевлаштувалися та почали платити внески до ZUS майже 60 тис українців. 

На сьогодні громадяни України становлять 72% від загальної кількості іноземців, які сплачують у Польщі внески до системи соціального страхування.   

Нагадаємо, з 5 квітня 2022 року громадяни України можуть скористатися онлайн-консультацією в ZUS Польщі українською мовою. Послуги надають фахівці ZUS та перекладачі української мови. Як зареєструватися на електронний візит:

під час електронного візиту громадяни України зможуть отримати допомогу та консультацію у поданні заяв на допомогу для дітей, наприклад, 500+, а також у створенні довіреного профілю на Платформі електронних послуг ZUS, через який і подаються заявки на допомогу. 

Електронний візит українською мовою дасть змогу самостійно вирішити справу з експертом ZUS без необхідності приходити до відділення. Щоб скористатися електронним візитом, достатньо мати комп’ютер із камерою та мікрофоном або смартфон з доступом до Інтернету. 

Як зареєструватися на електронний візит

Щоб зареєструватись на електронний візит, потрібно вибрати https://е-wizyta.zus.pl/ua.

Далі слід вказати тему електронного візиту «Допомога для сімей» та вибрати час. Якщо клієнт хоче отримати інформацію щодо конкретної, індивідуальної справи, він має підготувати документ, що засвідчує особу. Його потрібно буде показати на камеру під час електронного візиту. 

На сторінці реєстрації електронного візиту потрібно внести такі дані: 

Ім’я та прізвище
Номер телефону (не обов’язково)
Адресу електронної пошти 

Щоб отримати інформацію по Вашій індивідуальній справі потрібно вказати номер PESEL. Оберіть дату й час електронного візиту з календаря, увівши ці дані, або ж натисніть «знайти новий вільний термін». Після вибору дати з’явиться вікно вибору з повідомленням про обробку персональних даних та згоду на запис електронного візиту. Після згоди ви отримаєте електроного листа з посиланням на дані електронного візиту. Там будуть рекомендації щодо правил комунікації, підготовки до візиту, інформація про захист персональних даних, запису візиту та його хронології (до 20 хв). 

Дату електронного візиту можна скасувати. 

За день перед візитом Ви отримаєте електронного листа з нагадуванням. Якщо під час реєстрації Ви вкажете номер телефону, то за годину в день електронного візиту Ви отримаєте про це SMS. Коли прийде термін візиту, натисніть на посилання, отримане в електронному листі. Після цього Ви приєднаєтеся до розмови з працівником ZUS по відеочату. 

Покажіть на камеру документ, що засвідчує особу, стороною з фотографією, щоб у ZUS могли перевірити його справжність. За можливості не беріть участь в електронному візиті з громадських чи шумних місць, де на камеру можуть потрапити треті особи. 

Якщо Ви хочете отримати інформацію щодо конкретної, індивідуальної справи, підготуйте документ, що засвідчує Вашу особу. Його потрібно буде показати на камеру під час електронного візиту. 

Телефон “гарячої лінії” українською 


Інформацію про сімейні виплати для громадян України, які прибули до Польщі після 23 лютого 2022 року внаслідок війни в цій країні, можна отримати за телефоном 22 444 02 55. Інфолінія доступна в робочі дні: з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 18:00. 

Питання про виплати для громадян України також можна надсилати на електронну адресу [email protected].