Українці в Ряшеві організували програму допомоги для місцевих жителів
Фото ілюстративне. Автор: Daniel Chekalov з Unsplash

Українці в Ряшеві організували програму допомоги для місцевих жителів

Українці, які рятуючись від війни, знайшли прихисток в польському місті Ряшів (пол. назва – Жешув) вирішили віддячити полякам та організували програму допомоги для місцевих жителів. Українці пропонують допомогу в хатніх справах, походах в магазин чи аптеку. Більше розповідає Газета Виборча. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

«Варто допомагати»  –  це гасло українців, які знайшли прихисток в осередку для біженців на вул. Беднарській, 11 у Ряшеві. Для цього вони створили «Програму допомоги мешканцям Ряшева» та пропонують свої послуги для тих, хто їх найбільше потребує. Українці можуть пофарбувати паркан, прополоти город, сходити в магазин або прибирати.

Осередок для біженців на вул. Беднарська, 11 в Ряшеві працює майже від початку повномасштабної війни в Україні. Ідея створення осередку з’явилась на третій день, після вторгення.

«Війна розпочалась у четвер. В суботу о 8:30 я зателефонував до свого знайомого зі словами “Є об’єкт в цілком гарному стані. Можемо виділити його для осіб з України, але необхідно зробити швидкий ремонт.” О 10 я вже передав йому ключі. Невдовзі тут з’явились вже перші волонтери. А потім наступні. Спільними зусиллями ми приготували це місце для тих, хто цього потребував. Того ж самого дня, там ночувало вже 20 осіб», – розповідає про ідею виникнення осередку, його організатор Пьотр Фулаж.

Пьотр зазначає, що робота осередку на Беднарський – це заслуга багатьох людей, які, часто коштом свого вільного часу, допомагають українцям. Підтримує їх в цьому Фонд Sensor.

Скільки утікачів від війни прийняв осередок невідомо. За приблизними підрахунками, через цей пункт допомоги пройшло вже понад тисячу осіб. Спочатку осередок був своєрідною зупинкою для українців, які прибували з кордону, відпочивали, ночували і вирушали далі на захід.

«Декілька місяців тому ротація була дуже велика. Сьогодні ж більшість підопічних залишається у нас на довший час: на два, три місяці», – зазначає Пьотр.

Програма допомоги мешканцям міста

Ідея програми виникла декілька тижнів тому. Організатори осередку на Бенардинській дійшли до висновку, що надійшов час подякувати мешканяцм міста за їхню підтримку. Тому вирішили запустити «Програму допомоги мешканцям Ряшева (Жешува) від біженців з осередку на Беднарській, 11».

«До цього часу осередок допомагав особам з України, а тепер ми хочемо, щоб було навпаки, щоб українці допомагали мешканцям міста, які цього потребують. Був час, коли біженці отримували підтримку, а тепер настав час підтримувати навзаєм», – пояснюють задум програми організатори осередку на сторінці у Facebook.

«Ми хочемо віддячити за ту підтримку, яку отримали наші підопічні. Вони це дуже цінують. Це була наша ідея, але ми абсолютно нікого до цього не змушуємо. Вони (українці – прим. ред) розгублені. Підвішені між поверненням до нормальності та конфліктом, який триває вже пів року і невідомо коли закінчиться. Вони не впевнені у своєму майбутньому, не до кінця знають, що далі робити, тому потребують певного скерування. Але вони з великою охотою долучаються до подібних ініціатив. Наприклад, в середині липня діти з Беднарської,11 збирали сміття в районі Староніва», – розповідає Пьотр Фулаж.

Пофарбують паркан або сходять до магазину: як допомагають українці

Допомога в рамах «Програми допомоги мешканцям Ряшева» призначена для найбільш вразливих категорій населення: людей похилого віку, хворих, осіб з інвалідністю та самотніх матерів.

Допомогу надають в таких районах як Староніва та Кєланувка – це східна частина міста, в радіусі трьох кілометрів від осередка для біженців. Вибіркову географію допомоги волонтери пояснюють тим, що мешканці осередку не мають власного транспорту і їм було б важко добиратись на край міста.

Серед видів допомоги, яку пропонують українці є: прибирання навколо дому, виніс сміття, заготівля дров, стрижка газону, походи в аптеку або магазин, супровід під час прогулянок або виходів в місто, фарбування паркану, прибирання снігу, прополка городу та збирання фруктів та овочів тощо.

Як зазначають організатори, мовний бар’єр не стоятиме на перешкоді проєкту. По-перше, українці вже трохи знають польську. По-друге, вони також мають супровід польського волонтера.

До участі в програмі вже погодились дві родини. В першому випадку українці будуть допомагати старшій жінці робити покупки. В другому випадку допомагатимуть власниці великого будинку, яка саме не справляється з його утриманням.

Щоб отримати допомогу від українських волонтерів, слід написати у Facebook на сторінку осередку або зателефонувати за номером 794 331 334.

А.В.

Джерело: Газета виборча