Українці вивезли з Польщі закуплені товари на понад 2 млрд зл.
http://external.polskieradio.pl/files/4e71c00d-4278-462b-8cef-7dd99c9056ca.file

Українці вивезли з Польщі закуплені товари на понад 2 млрд зл.

У самому лише Підкарпатському воєводстві протягом 2017 року польсько-український кордон перетнуло 13,5 млн людей. Про це повідомляє Upmp.news із посиланням на Польське радіо.

Рух на прикордонних переходах між Польщею та Україною у 2017 році був більшим, ніж торік. Українці вивезли з Польщі товари на понад 2 млрд. злотих, – повідомляє Rzeczpospolita.

У самому лише Підкарпатському воєводстві протягом 2017 року польсько-український кордон перетнуло 13,5 млн людей. “Це рекорд і на мільйон більше, ніж 2016 року”, – говорить майор Ельжбєта Пікор, речниця Бескидського відділу Прикордонної служби Польщі.

2017 року на цій ділянці кордону побито й інший рекорд – кількості осіб, пропущених через кордон протягом доби. В середньому прикордонники пропускають 36 тис. осіб на добу, а 23 грудня їх було аж 58 тисяч. Це, однак, вплинуло на час очікування на перетин кордону – за день до католицького Святвечора приватні автівки чекали на в’їзд до Польщі близько 15 годин.

Протягом останніх кількох років можна зауважити тенденцію, що іноземці охоче купують товари у Польщі та вивозять їх в рамках процедури TAX FREE. Якщо ще 2013 року загальна вартість таких товарів у Підкарпатському воєводстві сягала 1,286 млрд злотих, то минулого року ця сума сягнула вже 2,364 млрд злотих.

“Завдання Митно-податкової служби у сфері обслуговування подорожніх в рамках TAX FREE, зосереджуються не лише на перевірці заявок і діях, які забезпечують щільність податкової системи. Також вони полягають у систематичному прийнятті рішень, завдяки яким обслуговування на кордоні в рамках TAX FREE відбуватиметься ефективно, а час перетину кордону буде обмежено до необхідного мінімуму завдяки, наприклад, окремим смугам руху, можливостям електронної обробки документів TAX FREE в системі “Повернення ПДВ для подорожніх”, або хотспотам на території прикордонних переходів”, – розповідає Едита Хабовська з Палати податкової адміністрації у Ряшеві.