Українців, які рятували поляків, нагороджено медаллю Virtus et Fraternitas
Президент Анджей Дуда під час урочистості вручення медалей Virtus et Fraternitas (від лат. «Доброчесність і братство») PAP/Radek Pietruszka

Українців, які рятували поляків, нагороджено медаллю Virtus et Fraternitas

Серед нагороджених – Петро та Марія Базелюк, які врятували поляків під час трагічних подій на Волині. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Дев’ять людей із Чехії, Румунії, Словаччини, України та Угорщини, які допомагали польським громадянам у ХХ столітті, були нагороджені президентом Анджеєм Дудою медалями Virtus et Fraternitas. Серед нагороджених – Петро та Марія Базелюк, які врятували поляків під час трагічних подій на Волині.

Медалі Virtus et Fraternitas (від лат. «Доброчесність і братство») вручаються особам, які несли допомогу полякам або громадянам Польщі інших національностей, що стали жертвами тоталітарних злочинів 1917-90 років. Ця відзнака також присуджується людям, які шанують пам’ять польських жертв злочинів.

Під час церемонії, яка відбулася в середу в Президентському палаці, Анджей Дуда нагородив медалями дев’ять осіб з Чехії, Румунії, Словаччини, України та Угорщини. «Нагороди Virtus et Fraternitas – це акт подяки, висловлений Республікою Польща тим, хто за часів тоталітаризму бачив людей, які у часи тоталітаризму бачили у громадянах людей, що в потребі», – сказав доктор Войцєх Козловський, директор Інституту Пілецького, на прохання якого президент Анджей Дуда вручив нагороди.

Цього року серед нагороджених медалями Virtus et Fraternitas є Петро Базелюк та Марія Базелюк з України, які під час війни переховували поляків з Гути Степанської – Мєчислава Слоєвського та його 7-річного сина Едварда.

Президент також нагородив медаллю Петра Грудзевича з села Дитятин в Україні, який у 1986 році виступив проти радянських чиновників, які вимагали зняти хрест із могили майже 100 солдатів Польської армії, що загинули в бою проти більшовиків у 1920.

РАР/Л.І.