В Польщі падають продажі нових квартир
Ілюстрація pexels.com/Timur Saglambilek/CC0

В Польщі падають продажі нових квартир

У Варшаві, Кракові, Вроцлаві, Познані, Лодзі, Ґданську, Ґдині, Сопоті було продано на 56,6% житла менше, ніж у червні 2021 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Продажі нових квартир у червні продовжують падати після різкого зниження в травні, повідомляють аналітики житлового порталу Tabelaofert.pl. Вони додали, що у Варшаві, Кракові, Вроцлаві, Познані, Лодзі, Ґданську, Ґдині, Сопоті було продано на 56,6% житла менше, ніж у червні 2021 року.

Нагадаємо, рік тому була зафіксована стадія «бичачого ринку», коли ціни стрімко росли, і забудовники говорили про майже рекордний рівень.

Найбільше зниження в річному обчисленні зафіксовано у Варшаві та Лодзі, найменше – у Кракові та Вроцлаві.

«Зниження продажів у другому кварталі склало майже 50% у порівнянні з аналогічним кварталом минулого року та 18,2%, коли порівнювати з першим кварталом цього року», – зазначають аналітики.

«Нас очікує дуже важкий сезон відпусток», – оцінив Роберт Хойнацький, засновник сайту Tabelaofert.pl. При цьому він підкреслив, що ринок диверсифікований – наприклад, готові чи майже готові квартири добре продаються незалежно від розміру та функціонального планування.

Згідно з даними порталу, зростання цін сповільнилося разом із падінням продажів.

«Наші дані свідчать ще про одне: різко скоротився приплив нових інвестицій на ринок. Забудовники вивели на ринок менше проєктів, ніж продали», – сказав Хойнацький.

За словами Катажини Творської з redNet 24, компанії, що спеціалізується на продажу житла для забудовників, «наразі у нас є ринок покупців». «Все частіше вибір клієнта визначається загальною ціною квартири, навіть якщо забудовник пропонує привабливу знижку», – зазначила вона.

PAP/Д.Ю.