В Польщі планують відкрити більше українських шкіл, але фінансувати їх має Київ

В Польщі планують відкрити більше українських шкіл, але фінансувати їх має Київ

Польське МЗС очікує від українських колег пропозицій щодо забезпечення прав на отримання освіти рідною мовою для українців, які проживають у Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Зараз в Польщі діють чотири школи з українською мовою викладання. Однак набагато більша кількість шкіл мають часткове викладання українською окремих предметів або для окремих класів.

До слова, таке навчання фінансується з держбюджету Польщі в рамках забезпечення прав нацменшин, які живуть на території країни.

Але зараз в польському уряді очікують від України пропозицій щодо створення шкіл для українців в Польщі, фінансування яких візьме на себе Київ. Мовляв, Польща має міжнародні зобов’язання поважати права національних меншин, в тому числі і на освіту рідною мовою. І ці вимоги виконує. Про це повідомив в інтерв’ю “Європейській правді” високопоставлений польський дипломат, який побажав залишитись анонімним.

В даному випадку мова йде не про нацменшини — люди, які приїхали до Польщі працювати, згідно з міжнародними нормами трактуються як мігранти, і вони таких прав не мають. Тому Польща сподівається на те, що Україна виділить кошти для створення нових шкіл з українською мовою викладання.