В Польщі створюють “Архів допомоги”. Як можна долучитись?
Варшава. Фото: Оксана Кузьменко

В Польщі створюють “Архів допомоги”. Як можна долучитись?

«Архів допомоги» – спільна ідея Центру історії «Заєздня», Історичного інституту Вроцлавського університету та Інституту Павла Влодковіца. Головна мета ініціативи – зберегти свідчення допомоги і солідарності польського народу з Україною. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

«Сьогоднішня солідарність поляків і українців буде формувати наші взаємини на десятиліття. Це фундаментальна подія в нашій спільній історії. Давайте задокументуємо це <…> Мета архіву – зберегти для майбутніх поколінь свідчення про величезну акцію допомоги та солідарності, яка зараз триває. Більшість подій та ініціатив координується та описується онлайн, фотографії зазвичай зроблені на мобільний телефон – якщо ми не будемо піклуватись про їх збереження, за якийсь час ці матеріали», – йдеться в описі проєкту.

Центр історії  «Заєздня» у Вроцлаві заохочує всіх охочих долучитись до створення спільного «Архіву допомоги». Матеріали можна надіслати на електронну пошту  [email protected] або поштою на адресу центру: Centrum Historii Zajezdnia, 53-235 Wrocław, ul. Grabiszyńska 184.

Що збирає архів?

  • Матеріали з різноманітних подій та акцій. Якщо ви брали участь в акції допомоги, демонстрації, концерті тощо – підготуйте відео та фото, які у вас залишились з події та додайте до них короткий опис з інформацією про дату, місце та тип акції.
  • Плакати, написи, малюнки в міському просторі. Якщо ви десь натрапили на плакат, білборд, малюнок або напис на підтримку України, зробіть фотографію та разом з коротким описом (дата та місце), вишліть на електронну адресу.
  • Пости в соцмережах. Якщо в соціальних мережах побачили пост, що присвячений допомозі, або зі словами підтримки або солідарності, зробіть скріншот та теж вишліть на електронну адресу.
  • Якщо ви журналіст і публікуєте на живо матеріали з різноманітних акцій – збережіть їх до PDF-документу разом з коротким описом (дата, місце події та публікації).
  • Якщо ви працюєте в комітеті допомоги або в інших установах, що допомагають українцям (організовуєте акції, демонстрації, висилаєте гуманітарні вантажі тощо) – зберігайте всі матеріали, які стосуються вашої роботи, як в електронному вигляді (робочі переписки, документи), так і в паперовому (нотатки, плакати, роздаткові матеріали, кореспонденція тощо). Після закінчення роботи ці матеріали ви також можете надіслати до архіву.

А.В.

Джерело: Центр історії «Заєздня»