В Польщі змінились правила дорожнього руху: пішоходи матимуть пріоритет на дорозі

В Польщі змінились правила дорожнього руху: пішоходи матимуть пріоритет на дорозі

Пішоходи отримають першість, а також їм буде заборонено користуватися мобільними телефонами на дорозі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Відповідно до проекту поправки до Закону про дорожній рух, прийнятий Радою міністрів у вівторок, 24 листопада.

Проект також передбачає зменшення допустимої швидкості руху транспортних засобів у забудованих районах в нічний час доби — до 50 км/год. Таким чином, це обмеження діятиме цілодобово. Нагадуємо, що в даний час допустима швидкість руху транспортних засобів у населених пунктах становить 60 км/год впродовж 23:00-5:00 год., та 50 км/год — в інший час доби.

Новий закон також передбачає введення заборони на так зване водіння «бампер за бампером», тобто дуже близько до машини спереду, на шосе та швидкісних магістралях.

Чинні норми вимагають від водіїв, що наближаються до пішохідного переходу, проявляти граничну обережність та поступатися місцем пішоходу на переході. Після змін водієві транспортного засобу, який наближається до пішохідного переходу, доведеться — крім того, що він буде особливо обережним і поступиться місцем пішоходу на переході, додатково зменшити швидкість, щоб не наражати пішохода на небезпеку і мати змогу поступитися людині, яка саме збирається ступити на “зебру”.

Положення щодо пріоритету на пішохідному переході не поширюватиметься на трамваї.

За повідомленням Міністерства інфраструктури, в проекті змін до цього закону також пропонується регламент, що забороняє пішоходам користуватися мобільними телефонами «та іншими пристроями, які погіршують правильне сприйняття, особливо візуальне» під час входу на дорогу чи колію або переходу дороги чи колії.

Проект поправки до акту розроблений Міністерством інфраструктури та Національною радою з безпеки дорожнього руху.