В усьому світі проходять Марші українських матерів. 10 квітня – у Кракові
Марш матерів відбувся на Кіпрі 19 березня 2022 року. Фото зі сторінки mothersmarch.weblium.site

В усьому світі проходять Марші українських матерів. 10 квітня – у Кракові

10 квітня вулицями Кракова пройде Марш Матерів. Мета заходу – привернути увагу до трагедію наймолодших жертв війни. Організатори підкреслюють: убитий малюк в Україні сьогодні – це той самий малюк, якого можуть убити в Польщі, Італії, Франції чи будь-якій іншій країні Європи завтра. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

За останніми даними за час повномасштабної російської війни на території України  загинуло 167 дітей, а ще понад 297 – поранені. Діти в Україні вмирають не лише через ракетні обстріли, але і від зневоднення під завалами в окупованих містах. Вони піддаються тортурам, на їх очах вбивають батьків, ґвалтують матерів та сестер. Ті, яким вдалось евакуюватись, втратили своє ліжко, кімнату, улюблені іграшки. За попередніми підрахунками близько 5 мільйонів українських дітей були змушені втікати зі своєї батьківщини. Згідно з даним UNICEF щосекунди одна українська дитина стає біженцем.

Про долю тих дітей, які вижили і знайшли притулок в європейських містах, так і тих, які загинули внаслідок дій російського війська, хочуть нагадати в Кракові. У неділю, 10 квітня вулицями міста пройде Марш Матерів, який покликаний звернути увагу європейських суспільств на жахливу трагедію дітей в Україні, причиною якої є російська агресія.

Початок маршу заплановано на 16.00 біля пам’ятника Жертв Катині / Ofiar Katynia (площа ім. Отця Адама Студзінського / plac im. Ojca Adama Studzińskiego). Потім учасники пройдуть вулицею Гродзькою до пам’ятника Адаму Міцкевичу до Головного ринку, де виголосять промови та вшанують дітей, які загинули внаслідок російської агресії, хвилиною тиші.

«Ворог руйнує наші будинки, спопеляє школи, лікарні та пологові будинки, щодня вбиваючи наших українських дітей. І ми не будемо мовчки спостерігати за цим. Ми виходитимемо щоразу на головні площі міст, щоб нас чули і бачили. Бачили засоби масової інформації, бачили місцеві політики, які не завжди хочуть, хоча це в їхніх силах, впливати на санкції щодо росії, бачили інші, такі ж як ми матері, які можуть нас підтримати своїми діями та допомогти зупинити вбивство дітей України»,- читаємо на сторінці ініціативи.

«Нашою місією є привернути додаткову увагу до війни в Україні, продемонструвати воєнні злочини Росії в Україні проти дітей. Підкреслюємо, що російські воєнні злочини є злочинами проти людства. Порушення міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій про звичаї закони війни – це тероризм», – цитує організаторів заходу Газета виборча.

Під час Маршу жінки у руках тримають заплямований згорток, як символ загублених окупантом дитячих життів та понівечених доль.

Подібні акції уже відбулись в Італії, Австрії, Чехії, Угорщині, Німеччині та США. Найближчими днями заплановано заходи у Молдові, Словаччині та Нідерландах.

Джерело: mothersmarch.weblium.site, ГВ, cторінка події у facebook